Demonstratie Philips Terneuzen vergeefs

Ruim tweehonderd werknemers van Philips Terneuzen hebben vandaag vergeefs in Eindhoven gedemonstreerd tegen de verplaatsing van een deel van productie naar Polen. Directeur J. Braat van Philips Licht Nederland was niet bereid terug te komen op de plannen. Het personeel in Terneuzen zet de vorige week begonnen staking voort.

Door de verplaatsing van de productie van spaarlampen naar het Poolse Pila verdwijnen in Terneuzen 280 van de bijna vijfhonderd banen. Een deel van de betrokken werknemers kan elders binnen Philips aan de slag of vervroegd met pensioen. Voor de overige 150 wil de onderneming bemiddelen bij het vinden van ander werk. De ingreep is volgens Braat nodig in verband met de marktontwikkelingen en de prijserosie.

Philips weigert nog langer inhoudelijk te praten over een alternatief plan van de ondernemingsraad. Dat voorziet onder meer in een concentratie van de productie van spaarlampen in Terneuzen. ,,We hebben dat plan bestudeerd. Het is te riskant en het gevaar is groot dat de spaarlampen van Philips daardoor helemaal van de markt verdwijnen'', aldus Braat.

De colleges van GS van Zeeland en B en W van Terneuzen deden eerder een dringend beroep op Philips om het reddingsplan serieus te beoordelen. Bestuurder J. Cuperus van FNV Bondgenoten vindt het te gek voor woorden dat Philips niet inhoudelijk over het alternatief wil praten. Hij is bang dat Terneuzen het begin is van een veel grote ingreep, waardoor ook andere activiteiten van de Lichtdivisie uit Nederland verdwijnen.