Crossing Border naar Amsterdam

Directeur en oprichter Louis Behre van het Crossing Border Festival voor literatuur en popmuziek wil met zijn festival van Den Haag verhuizen naar Amsterdam. Na zeven jaar Den Haag is `de inspiratie op', aldus Behre. ,,Ik kende in Den Haag ieder plekje. Het ging prima, maar ik moet blijven vernieuwen.'' Hij bedacht het Leidseplein in Amsterdam als ideale volgende locatie en benaderde rond het plein gelegen culturele instellingen als Paradiso, De Balie, de Stadsschouwburg en het Nieuwe de la Mar Theater. Die maakten enige weken geleden in een gezamenlijke brief (`een unicum', aldus Behre) hun enthousiasme kenbaar aan de Amsterdamse wethouder van Cultuur, S.Bruines. Ook zij voelt wel voor een Amsterdamse versie van Crossing Border: ,,De combinatie van literatuur en popmuziek is nieuw voor Amsterdam'', aldus een woordvoerster. ,,Bovendien heeft het festival een hoog cultureel diversiteitsgehalte, wat goed bij de stad past.'' Het Crossing Border zal wel moeten vechten voor een plaatsje op de overvolle culturele agenda van de hoofdstad: ,,In het najaar hebben we hier al de Uitmarkt, het IDFA en Cinemien. Voor Crossing Border zou pas begin november ruimte zijn.''

De gemeente Den Haag werd vorige week schriftelijk van het plan voor de verhuizing op de hoogte gesteld en zegt `verrast' te zijn. ,,We willen zo spoedig mogelijk met de festivalleiding praten'', aldus voorlichter F. Köster. ,,Er zijn voor tot en met 2000 subsidieafspraken gemaakt met het Rijk en het ministerie van OCW. Uit de gesprekken moet blijken hoe dit kan worden opgelost.'' Volgens Behre heeft hij niemands toestemming nodig: ,,Het is míjn festival, en als ik ergens anders heen wil gaat het met me mee. Geld is nooit mijn motivatie geweest.'' De jongste editie van het Crossing Border Festival speelde zich af in verschillende zalen rond het Haagse Spui, en trok zo'n achtduizend bezoekers.