Corusafdeling dicht wegens concurrentie

Staalbedrijf Corus, het gefuseerde Hoogovens, sluit over anderhalf jaar de afdeling `lange producten' in IJmuiden. Bij dit onderdeel, dat onder meer staal maakt voor gewapend beton, werken 590 mensen.

Corus kiest voor een strategie met investeringen in andere productieprocessen waar de toegevoegde waarde hoger is, bijvoorbeeld in het verzinken van staal voor de automobielindustrie. ,,Iedere staalfabrikant kan die lange producten maken'', zegt een woordvoerder van Corus. ,,Daardoor is de concurrentie groot. Het is een vechtmarkt met overcapaciteit.'' Overigens blijft fusiepartner British Steel wel lange producten maken.

Volgens Corus zijn er geen gedwongen ontslagen nodig en kunnen de werknemers elders in het bedrijf aan de slag. In IJmuiden werken in totaal ongeveer 10.500 mensen. Het is de eerste reorganisatie sinds de fusie van Hoogovens met British Steel, die vorige maand is afgerond.

Twee ploegen van de divisie lange producten hebben vannacht en vanochtend het werk neergelegd. De werknemers zijn vooral boos op de directie omdat de beslissing de afdeling te sluiten al vóór de fusie genomen zou zijn, zo blijkt uit uitspraken van Corusbestuurder Van der Velde in een regionale krant. ,,De mensen voelen zich door zulke uitlatingen extra belazerd'', zegt J. Duynhoven van vakbond FNV Bondgenoten. ,,Die uitspraak is uit zijn verband gerukt'', aldus Corus. ,,Het besluit is gistermiddag genomen.''

De discussie over nieuwe investeringen in de afdeling of sluiting ervan heeft een lange geschiedenis. De Nederlandse ondernemingsraad van Corus, die eerder een eigen plan maakte om de `lange producten' open te houden, klaagt al langer over het gebrek aan overleg binnen het bedrijf sinds de fusie met British Steel. ,,De Corustrein dendert op volle snelheid voort'', meldde de ondernemingsraad vorige week.

Corus meldt dat de huidige strategie tot investeringen heeft geleid in IJmuiden van in totaal zo'n miljard gulden. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om een gietwals, een beitsbaan en een installatie die staal kan verzinken.