Buitenland investeert minder in China

Buitenlandse investeringen in China zullen dit jaar dalen tot 10 miljard dollar (21,8 miljard gulden) doordat buitenlandse bedrijven uitwijken naar Aziatische buurlanden. Dat heeft de Chinese premier Zhu Rongji vandaag gezegd tijdens een conferentie in Singapore. De vermindering, van 45,6 miljard dollar in 1998, komt vooral doordat China zijn concurrentiepositie aan het verliezen is ten opzichte van andere Aziatische landen. De munteenheden van de buurlanden verloren de afgelopen twee jaar aanzienlijk aan waarde, terwijl die van de Chinese yuan vrijwel gelijk bleef op 8,3 dollar.

Volgens Zhu zal ,,zeer moeilijk'' zijn weer evenveel buitenlands kapitaal aan te trekken als in de periode vóór 1997. Een vertraging in de buitenlandse investeringen maakt het moeilijk voor China om zijn groeidoelstelling van 7 procent te halen. (Bloomberg)