Boeren mogen stal ruilen tegen woning

Boeren die ten gevolge van het mestbeleid met hun bedrijf stoppen mogen ,,in beperkte mate'' stalruimte die zij inleveren ruilen tegen bouw- of woonruimte elders in het agrarisch gebied.

Dat zei minister Brinkhorst (Landbouw) gisteravond op een D66-bijeenkomst in Veenendaal.

Brinkhorst hoopt met de nieuwe regeling boerenorganisatie LTO-Nederland tegemoet te komen. Die stapte vorige week boos op uit een overleg met de minister over het mestplan. De boeren vinden de termijn waarop Brinkhorst de sector wil saneren onhaalbaar en asociaal. Premier Kok zei afgelopen vrijdag dat het kabinet werkt aan ,,een zo goed mogelijk sociaal plan'', in de verwachting dat de boeren dan weer terug zullen komen naar de onderhandelingstafel.

Als gevolg van het nieuwe mestbeleid van Brinkhorst en Pronk zullen naar verwachting zesduizend boeren hun bedrijf moeten beëindigen. Voor de totale oplossing van het mestprobleem is ruim anderhalf miljard gulden uitgetrokken. Dit geld is voor een deel bedoeld voor sociale maatregelen, voor een ander deel voor de herinrichting van het platteland.

In het sociale plan is intussen ook honderd miljoen gulden vrijgemaakt voor het opkopen van varkensrechten van boeren die hun bedrijf willen beëindigen. LTO-Nederland pleitte eerder al voor een opkoopregeling, zodat boeren die stoppen niet met enorme schulden blijven zitten.

Het gisteren gepresenteerde plan is een van de maatregelen die het kabinet wil nemen voor boeren wier bedrijf gesaneerd moet worden. Brinkhorst sprak van een `kuub-voor-kuubmaatregel', suggererend dat sprake zou zijn van een vergoeding van de stallen vergelijkbaar met de prijs van woonhuizen. Maar dat moet nog nader worden uitgewerkt, aldus een woordvoerder vanmorgen, die onderstreepte dat ,,het niet de bedoeling is dat boeren die hun stal verkopen rijk worden van de maatregel''. Bijkomend voordeel voor het rijk is dat de stallen dan gesloopt kunnen worden, terwijl doorverkochte stallen nu nog regelmatig als disco of massagesalon worden gebruikt. Brinkhorst en Pronk (Ruimtelijke Ordening) willen met de maatregel dus ook dit soort ontwikkelingen tegengaan.

Nieuw is ook de professionele en individuele begeleiding die Brinkhorst voor de stoppers wil opzetten. Binnenkort gaan zes proefprojecten van start, onder meer in het Limburgse Ysselsteyn, en in Brabant, Utrecht en Gelderland. Tevens krijgen boeren die vorig jaar extra rechten hebben gekocht een vergoeding. Door het buiten werking stellen van de wet, in februari dit jaar, zijn die rechten waardeloos geworden. Brinkhorst trekt daar honderd miljoen gulden voor uit. Vrijdag bespreken Pronk en Brinkhorst hun plan in de ministerraad.