Batlle president van Uruguay

Jorge Batlle is de nieuwe president van Uruguay. Batlle, de kandidaat van de regerende Colorado-partij, heeft zondag de tweede ronde van de presidentsverkiezing met een meerderheid van 51,6 tegen 44 procent gewonnen van zijn rivaal Tabare Vazquez. De partij van Vazquez, de `Progressieve Ontmoeting – Volksfront', een combinatie van sociaal-democraten, communisten en voormalige guerrillastrijders, werd wel de grootste partij in het Congres van Uruguay. Daarmee is Uruguay definitief geen tweestromenland meer van Coloradopartij (centrum) en Nationale Partij (rechts), die deze eeuw de politiek domineerden. Het Volksfront, opgericht in 1971, staat onder leiding van Liber Seregni, een generaal die onder de militaire dictatuur (1973-1985) 11 jaar in de gevangenis zat. (Reuters)