Agressie

Graag wil ik commentaar geven op de krantenartikelen over de `gewelddadige jeugd'. Ik ben zelf 17 jaar, mijn vrienden en ik doen weinig kwaads en voelen ons gediscrimineerd over het feit dat de jeugd wordt beschreven als agressief en gewelddadig. Ik ben het er niet mee eens dat er steeds in de krant staat dat alleen de jeugd gewelddadiger wordt.

De afgelopen maanden heb ik bijvoorbeeld in de krant gelezen hoe twee opaatjes elkaar te lijf gingen omdat de televisie te hard stond, of hoe een `volwassen' man z'n buurman neerschiet omdat die een hekje wilde plaatsen.

Ook de agressiviteit in het verkeer is sterk toegenomen, met name onder automobilisten en motorrijders.

En een plaats om in positieve zin te ontwikkelen bestaat er voor de jeugd schijnbaar ook niet meer. Zeker als je leest hoe vaak leerkrachten, peuterspeelzaalbegeleiders en zelfs hooggeplaatsten binnen een kerkgenootschap kinderen misbruiken. Deze mensen behoren niet tot de `gewelddadige jeugd', maar zijn wel even erg of soms nòg erger.

Het is namelijk niet alleen de jeugd, maar de maatschappij, die agressiever is geworden. Dat de jeugd agressiever is geworden, is een gevolg daarvan, zij zijn in die maatschappij opgevoed. Het lijkt erop dat de volwassenen over de jeugd klagen om zelf buiten schot te blijven.