Windhoos

Medium Mariska uit het Gelderse Heteren heeft van `boven' geopenbaard gekregen dat een enorme windhoos op 7 december de Betuwe zal treffen en een dijkdoorbraak veroorzaken. Het gebied tussen Arnhem, Nijmegen en Wageningen komt onder water te staan en tienduizend mensen zullen omkomen. Velen worden dakloos, tenzij ze, zoals Mariska hun aanraadt, het gebied verlaten voor een evacuatie van zes weken. Zelf heeft ze van Hemelse Zijde doorgekregen dat ze op 3 of 4 december haar boerderij in Driel moet verlaten. ,,Blijven zou zelfmoord zijn'', zei ze onlangs op een persconferentie in Arnhem.

Aardse deskundigen zeggen dat de boodschap om allerlei redenen onzin is. Niet alleen is het zeer onwaarschijnlijk dat een zware windhoos dit deel van Europa in deze tijd van het jaar zal treffen. Een windhoos is bovendien te lokaal en te kortdurend om een dijkdoorbraak te kunnen veroorzaken. Onmogelijk, zeggen ze bij het KNMI. De afgelopen weken heeft het meteorologisch instituut vele telefoontjes gehad van verontruste streekbewoners – vooral van ouderen. Wat te doen? Niets, zeggen ze bij het KNMI. Onrust is onnodig.

De commotie is te danken aan de regionale pers. Dat begon met een groot artikel in De Gelderlander van 16 oktober over `paranormaal medium Mariska'. Zonder één kritische noot mocht mevrouw uitgebreid uit de doeken doen hoe en wat er allemaal ging gebeuren. ,,Na Driel en Heteren zigzagt de tornado over De Betuwe, maar ook de inwoners van Arnhem en Nijmegen moeten maken dat ze wegkomen'', zo heet het. Een week later grijpt de ombudsman van de krant in. ,,Veel meer dan een kolderverhaal vind ik het niet'', schrijft ombudsman Kees Buijs op 23 oktober. ,,Nu heeft de redactie de windhoosgekte niet zozeer geregistreerd als wel aangewakkerd.''

Buijs heeft blijkbaar weinig invloed op de redactie. Enkele dagen later wordt op de voorpagina van de krant – compleet met foto – verslag gedaan van de persconferentie van Mariska. `De zaal valt stil'. Geen commentaar of reactie van het KNMI, slechts de melding dat Mariska geleden heeft onder bommeldingen en bedreigingen. En dat is dit medium, noteert de verslaggever, ,,niet in de koude kleren gaan zitten''. Buiten is het nog droog, maar het is ook nog geen 7 december.