Werkgevers willen halvering looneis

Werkgeversvereniging VNO-NCW vindt een algemene loonsverhoging van 2 procent voor 2000 genoeg. Daarbovenop kan nog wel een deel flexibele beloning komen, zoals een winstdeling of prestatiebeloning. De verhoogde looneis van FNV Bondgenoten van 4 procent noemen de werkgevers ,,structureel te hoog'' en slecht voor het bedrijfsleven.

De vakcentrale FNV liet eind oktober de bovengrens van maximaal 3 procent varen, nadat vier van de twaalf bonden hadden aangegeven meer te gaan eisen. Een half jaar geleden waren zij nog tevreden met 2,25 procent meer loon, maar ,,topmanagers die zichzelf verrijken'' en de aanhoudende jubelstemming over de economie deed hen verlangen naar meer. De centrale FNV stelt maandag de looneis vast die naar verwachting ook rond de 4 procent zal liggen. VNO-NCW vindt dat te hoog. De looneis moet volgens de werkgevers dan ook in delen geknipt worden. (ANP)