Veel gelach om luchtledigheid

Hoewel niemand wist hoe hun optreden precies moest worden omschreven, wonnen Wart Kamps, Tim Kamps en Bor Rooyackers er vorig voorjaar wel het Amsterdams Kleinkunstfestival mee. Met de jury- en de publieksprijs triomfeerden ze zelfs dubbelop. Ook hun eerste avondvullende voorstelling is, gezien de omvangrijke speellijst, al bij voorbaat een succes. Maar waar dat aan ligt, zou ik niet weten.

Het is alsof Rooyackers, Kamps & Kamps hun programma op het toneel bij elkaar hebben geïmproviseerd. In de nummers die zonder enige samenhang achter elkaar zijn geplakt, maken ze gebruik van geluids- en lichteffecten, plakband dat langs de toneellijst is aangebracht, een nummertje microfoonzwaaien, een beetje mime, wat fysieke kunstjes en simpele grapjes (,,we stelen van de rijken en eh... we stelen van de rijken'') die een groot gebrek aan gedachtengoed suggereren. Alles wordt met dezelfde middelen te berde gebracht: ongearticuleerd, en steeds weer met die quasi-verlegen hapering die door Hans Teeuwen allang veel effectiever is toegepast. Soms lijkt zelfs de poging tot een grap achterwege te blijven, of ik moet het idee achter een pointeloos nummertje disco-dansen op Stuck in the middle with you niet hebben begrepen.

Toch spelen Rooyackers, Kamps & Kamps deze ideeënloze voorstelling voor een lachgraag publiek. Meligheid en kinderachtigheid scoren, hoe luchtledig ook. Deze drie twintigers zijn niet de enige aankomende cabaretiers die dit seizoen de lachers op hun hand hebben door maar wat aan te rommelen. Ze staan voor een trend die nergens naar toe lijkt te gaan.

Voorstelling: Rooyackers, Kamps & Kamps. Gezien: 27/11 in de Kleine Komedie, Amsterdam. Tournee t/m 1/6. Inl. (020) 6164004.