Van der Ploeg: Filmmuseum wel naar Rotterdam

Staatssecretaris Van der Ploeg (cultuur) gaat er nog steeds vanuit dat het Filmmuseum van Amsterdam naar Rotterdam verhuist. Dat blijkt uit diens antwoord op een vorige week verstuurde brief van het Filmmuseum. Directie en bestuur van het Filmmuseum nemen aan dat de verhuizing van het museum naar Rotterdam van de baan is, maar dat is ,,een misverstand'', aldus Van der Ploeg, die staande houdt dat het Filmmuseum samen met het Nederlands Foto Instituut, het Nederlands Fotoarchief, het Nationaal Fotorestauratie Atelier en het centrum voor nieuwe media V2 een nieuw Centrum voor Beeldcultuur zal vormen. Deze nieuwe instelling noemde Van der Ploeg dit weekeinde in een gepubliceerde reactie ,,een unieke kans op het terrein van de visuele en media-cultuur'', te vestigen in het gebouw Las Palmas op de Kop van Zuid.

In zijn brief zegt de staatssecretaris tevens bereid te zijn de gemeente Amsterdam een jaarlijkse subsidie van 1,7 miljoen gulden te verstrekken voor het in stand houden van de publieksgerichte functies van het Filmmuseum in die stad. De staatssecretaris schrijft deze functies (filmvertoningen en bibliotheek) als ,,complementair'' te beschouwen aan de Rotterdamse plannen. Bij vestiging van het Beeldcentrum in Rotterdam zal sprake zijn van een (gewenste) ,, verdubbeling van die functies'', aldus Van der Ploeg in zijn brief.

De afgelopen twee jaar is een felle strijd gevoerd tussen Amsterdam en Rotterdam over de vestiging van het Centrum voor Beeldcultuur. Van der Ploeg besliste eerder deze maand op advies van de Raad voor Cultuur voor vestiging in Rotterdam. Op aandrang van zowel de Raad als de Tweede Kamer heeft hij evenwel toegezegd dat de oprichting van de nieuwe instelling niet ten koste mag gaan van de infrastructuur van film en fotografie in Amsterdam.

Van der Ploeg wil binnenkort praten met de gemeente Rotterdam over het onderbrengen van de filmcollecties van het Filmmuseum in het voormalige Rotterdamse gemeentearchief aan de Robert Fruinstraat. Deze collectie, nu nog ondergebracht op verschillende locaties in en rond Amsterdam, zou dan de status van Nationaal Filmarchief krijgen.