Valse voetbalpaspoorten

De Britse immigratiedienst stelt een onderzoek in naar het mogelijke gebruik van valse paspoorten door in Groot-Brittannië spelende buitenlandse voetballers. Dat meldt het Britse dagblad The Times vanmorgen.

Volgens de krant is de zaak-Fuertes de aanleiding voor de extra oplettendheid van de immigratiedienst. De Argentijn Esteban Fuertes van het Engelse Derby County werd onlangs de toegang tot Groot-Brittannië geweigerd nadat bekend werd dat hij een vals Italiaans paspoort bezat. Fuertes wilde terugkeren naar zijn club na een kort bezoek aan Portugal. De uit Georgië afkomstige Georgi Kinkladze, dit jaar door Ajax verhuurd aan Derby County, wacht ook nog steeds op een werkvergunning bij de Engelse club uit de Premier League.

Mogelijk gesjoemel met buitenlandse spelers leidde onlangs ook tot een uitgebreid onderzoek onder clubs in het betaalde voetbal in Nederland. De arbeidsinspectie constateerde eerder deze maand bij een inventarisatie onder de 36 clubs in het betaalde voetbal 26 overtredingen bij het naleven van de Wet Arbeid Vreemdelingen (WAV). Acht spelers van boven de 18 jaar en achttien spelers jonger dan 18 bleken niet over de vereiste papieren te beschikken. Een aantal voetballers dreigt het land binnenkort te moeten verlaten.