Tomba is de Italiaanse Bruce Willis

Oud-skikampioen Alberto Tomba zorgt er wel voor dat hij in de belangstelling blijft staan. In zijn eerste film speelt hij een verliefde politieman. De Italiaan gaf zaterdag in Zoetermeer skiles.

Jean-Claude Killy werd anderhalve week geleden bij de grote sportverkiezing in Wenen tot de wintersporter van de eeuw gekozen. Het gezicht van oud-skiër Alberto Tomba, drie olympische titels en vijftig wereldbekerzeges, verraadt dat hij het er niet mee eens was. ,,Ingmar Stenmark en ik keken elkaar in de zaal lachend aan'', vertelt de Italiaan. ,,Hij dacht dat ik zou winnen, ik dacht dat hij zou winnen. Weet je wel hoe veel wedstrijden Stenmark heeft gewonnen? Hij was mijn grote idool. Maar hij werd het ook niet. Nee, ze kozen Killy. Dat begrijp ik niet. Ik begreep die avond wel meer niet.''

Tomba is ieder geval wel de kleurrijkste skiër aller tijden. Overal waar de slalomspecialist met zijn ski's verscheen, gebeurde er iets. Hij won vaak en had altijd wat te vertellen. Skiën doet Tomba sinds vorig jaar niet meer, mooi praten nog wel. Hij verhaalt zaterdag tijdens een kort bezoek aan Nederland smeuïg over de onzin, die door de jaren heen over hem is gezegd en geschreven. Verzonnen huwelijken, vermeende ruzies, het kon niet op. ,,Als ik een persconferentie gaf, zaten we een uur over technische zaken te praten en dan ging de laatste vraag over wie mijn vriendin was. En wat stond er de volgende dag in de kranten? Grote koppen over die vriendin!''

Tomba wordt tijdens het onderhoud bijgestaan door een tolk, die zijn woorden van het Italiaans naar het Nederlands vertaalt. Maar soms roept hij ineens iets in het Engels, zoals tijdens de discussie over zijn imago. ,,I am not gay, I like the girls.'' Als een serveerster hem om een handtekening komt vragen, zegt de Italiaan hoorbaar voor iedereen: ,,Sorry, maar de pers is in de buurt en daarom kan ik je niet om je telefoonnummer vragen.'' De ondeugende Tomba schatert het uit.

Hij is door zijn sponsor Rossignol uitgenodigd om tien zoontjes en dochtertjes van groothandelaars wat aanwijzingen te geven. Tomba, die sinds 1996 ambassadeur van UNICEF is, zegt graag met kinderen bezig te zijn omdat ze nog onbedorven zijn en geen leugens vertellen.

Erg veel doet hij niet tijdens deze middag in SnowWorld Zoetermeer. Boven aan de piste probeert Tomba wat uit te leggen, maar de kinderen begrijpen hem niet goed. Dus beperkt hij zich verder tot het uitreiken van de bekers na het onderlinge wedstrijdje. Natuurlijk krijgen de vijf deelnemende meisjes drie dikke zoenen van de Italiaan.

Zelf raast de grote Tomba ook nog twee keer naar beneden op de overdekte baan in Zoetermeer. Dat doet hij temidden van de vele recreanten, die deze middag nietsvermoedend een skipas hebben aangeschaft. Ze hebben nauwelijks oog voor de ster. Sommigen kijken nog wel even op naar Tomba, slechts een enkeling komt om een handtekening vragen. Thuis in Italië zou de oud-kampioen zich nooit zo vrij kunnen bewegen. Mede daarom woont hij ook Monaco, zegt hij.

De Italiaan blijkt nog steeds volop in de belangstelling te staan. Tomba zegt zelfs geen tijd te hebben om naar skiën van vroegere concurrenten te kijken. ,,Vraag het maar aan mijn secretaresse. Zij neemt de telefoon op'', zegt Tomba. De naar Nederland meegereisde Laura Lelli vertelt over de vele aanvragen voor de meest uiteenlopende zaken. Ze noemt haar baas ,,King of the Snow'', maar zegt dat hij meer in zijn mars heeft. ,,Ook zonder skibril heeft hij uitstraling en flair.''

Tomba is er ook de man niet naar om na zijn actieve skiloopbaan in de anonimiteit te verdwijnen. Hij hoopt nu op een nieuwe carrière, het liefst een als filmster. Tomba heeft net de opnamen achter de rug van een tv-film, waarin hij de hoofdrol speelt. Alberto Tomba is een politieman in burger met een speciale opdracht. Het verhaal is voorspelbaar. Hij moet een belangrijke getuige bewaken, een mooie blonde vrouw, op wie hij natuurlijk verliefd wordt. Het tweede deel wordt binnenkort opgenomen.

Het is de bedoeling dat de films in oktober of november van het volgend jaar op de Italiaanse televisie worden uitgezonden. Tomba is tevreden over het resultaat, maar zegt, voor één keer bescheiden, dat het altijd beter kan en dat hij pas een beginnend acteur is. De eerste reacties zijn volgens Tomba zelf positief. Secretaresse Laura noemt Tomba de Italiaanse Bruce Willis. Misschien dat de mensen hem straks niet meer als Tomba la Bomba, zijn bijnaam als skiër, kennen, maar als Alex l'Ariete, zijn naam in de film.

Tomba werkt aan nog meer projecten. Er komt binnenkort parfum met zijn naam op de markt en een kalender met zijn beeltenis. ,,Zonder onderbroek'', zegt Tomba met een knipoog. Laura Lelli legt later graag uit dat het om nette foto's gaat. ,,Een cadeautje voor de fans.''

Tot slot, de onvermijdelijke vraag of Tomba zelf ook kinderen wil. Dat blijkt hij wel te willen, maar nu nog niet. Hij heeft het te druk. En hij heeft trouwens ook nog niet, zoals zijn moeder hem heeft opgedragen, de ideale vrouw gevonden. ,,Misschien vanavond in Amsterdam'', zegt Tomba lachend. En zo ging de laatste vraag toch weer over vrouwen.