Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de film A cry from the grave over de val van de moslimenclave Srebrenica in juni 1995.

TV2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Conducteurs vertellen over de agressie die ze tegenkomen op het traject tussen Lelystad en Weesp, de Flevolijn. Ondanks maatregelen komen er nog steeds incidenten voor. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. O.a. de presentatie van de Defensienota van minister De Grave en een gespek met schrijver J. Bernlef over de geluidstentoonstelling Een huis vol stemmen in het Nederlands Theaterinstituut in Amsterdam waarvoor hij de tekst schreef. Ned.3, 22.33-23.05u.

DOCUMENTAIRES

Millennium – A thousand years of history. Vanavond over de 17e eeuw waarin o.a. Newton experimenteert om het bestaan van God aan te tonen. Tevens in die eeuw de stichting van kolonies aan de Atlantische kust van Amerika. Afl.: Century of the telescope. BBC2, 20.10-21.00u.

NPS.Doc: Jannes. Zie TV-vooraf. Ned.3, 20.54-22.00u.

De wereld is klein. Eerste aflevering van een serie over bijzondere jonge mensen. Op 18-jarige leeftijd moeten de leden van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, oftewel de Mormonen, op missie naar het buitenland om daar in twee jaar tijd zoveel mogelijk mensen te bekeren. In een katholiek land als België is dat niet zo vanzelfsprekend. Afl.: Mission impossible? Canvas, 20.55-21.30u.

Vinger aan de pols. In deze uitzending worden de artsen geconfronteerd met een slecht functionerend hart van een buschauffeur, moet er een hartkatheterisatie worden uitgevoerd en durven de artsen een vrouw niet te dotteren omdat zij in noodgevallen bloedtransfusie weigert. Ned.1, 22.26-22.56u.

Dokument: Bovenbad. Onevenwichtig maar bij vlagen lyrisch en impressionistisch portret van het doelgroepzwemmen op de bovenste verdieping van het Amsterdamse Marnixbad. Een grote verscheidenheid aan bezoekers dient zich aan: geestelijk gehandicapten, bejaarden, naakzwemmende homoseksuelen, peuters, reumapatiënten, zwangere vrouwen en ouders met pasgeboren baby's. Ned.1, 22.56-23.47u.

Panorama. Waarom zijn treinen zo vaak te laat en wie is er schuldig aan het tekort aan investeringen? BBC1, 23.00-23.40u.

. Nobody's Business. Bewonderenswaardig ego-document vertoont een vraaggesprek tussen de regisseur Alan Berliner en zijn vader over diens scheiding en voorouders in Oost-Europa. Gemonteerd als een bokswedstrijd waarin heden en verleden van een joodse familie elkaar ontmoeten. Ned.3, 0.38-1.37u.

KUNST

Het uur van de wolf: Mein liebster Feind. De Duitse regisseur Werner Herzog portretteert de eigenzinnige acteur Klaus Kinski (1926-1991). Sterk anekdotische verslag waarin zijn haat-liefde-verhouding tot uiting komt met de maniakale, in 1991 overleden acteur. Herzogs herinneringen worden doorsneden met op de set gemaakte opnames waarop we Kinski zien tieren. Ned.3, 23.25-0.28u.

Omnibus. Portret van schrijfster Elizabeth Gaskell. Afl.: Who the Dickens is Mrs. Gaskell? BBC1, 23.40-0.35u.

PRAATPROGRAMMA

Het elfde uur. Gasten zijn: oud-KVP'er W.K.N. Schmelzer, oud-wielrenner Jan Janssen en de tot dominee bekeerde katholieke priester H.J. Hegger. TV2, 22.05-23.00u.

FILM

. The English Patient (Anthony Minghella, 1997, VS). Zie Film-vooraf. RTL4, 20.30-23.30u., met reclame.

Perfume of the Cyclone (David Irving, 1990, VS/Zuid-Afrika). Zwak drama met lauwe actiescènes. Politieman Kris Kristofferson op zoek naar zijn in moeilijkheden verkerende dochter op Caribisch eiland. RTL5, 20.30-22.10u., onderbroken door reclame.

. Red Rock West (John Dahl, 1992, VS). Amusante hedendaagse film noir waarin niets is wat het lijkt. Ingenieus plot laat berooide Nicolas Cage abusievelijk voor een huurmoordenaar versleten worden. Met Dennis Hopper als de echte killer en Laura Flynn Boyle als femme fatale. Net5, 20.30-22.15u., met reclame.

Le grand chemin (Jean-Loup Hubert, 1987, Frankrijk). Braaf poëtisch, ook als jeugdfilm geschikt relaas van jongetje dat eind jaren vijftig verplicht vakantie houdt op het platteland en enkele levensfeiten onder ogen leert zien. TV5, 22.15-23.50u. & morgen, 14.15-15.40u.

Kronvittnet (Jon Lindström, 1989, Zweden). Zweedse verfilming van Maarten 't Harts roman `De kroongetuige' werd glossy thriller met wazig plot. Inspecteur Gösta Ekman onderzoekt een mogelijk door wetenschapper Per Mattsson gepleegde moord. ZDF, 22.25-0.10u. & 1.45-3.30u., nagesynchroniseerd.

Bawang bie ji / Farewell to My Concubine (Chen Kaige, 1993, Hongkong/Taiwan/China). Winnaar van een Gouden Palm vertelt met groots visueel vernuft het levensverhaal van twee operazangers, tegen de achtergrond van een kleine eeuw politieke ontwikkelingen in China. Regisseur Chen `toont, maar hij toont nooit iets aan', schreef deze krant destijds. ARD, 1.05-3.50u., nagesynchroniseerd.

Christine (Pierre Gaspard-Huit, 1958, Frankrijk). Derde filmversie van Arthur Schnitzler's `Liebelei' valt als sentimentele draak in het niet bij versie van Max Ophüls uit 1933, ondanks aanwezigheid van Romy Schneider en Alain Delon. In het Wenen van begin deze eeuw vat jongedame liefde op voor officier die buitenechtelijke relatie onderhoudt met barones. Morgen, ARD, 10.20-12.00u., nagesynchroniseerd.

Me, Natalie (Fred Coe, 1969, VS). Debuterende Al Pacino speelt bijrol in tragikomische soap waarin een 'onaantrekkelijke' Newyorkse (Patty Duke) haar draai probeert te vinden. Morgen, SBS6, 13.40-15.35u.