`Regime gevangenis Vught niet humaan'

Het regime in de strengste gevangenis van Nederland, de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, is inhumaan en moet worden bijgesteld.

In een interview met het dagblad Trouw roept de geestelijk verzorger van de EBI, dominee Ton van Brussel, op tot ,,een publiek debat over de humaniteit van dit type detentie''. ,,Het systeem reduceert de gedetineerde als mens tot nul. Het ontmenselijkt.''

In de EBI zitten de 24 zwaarste gevangenen van Nederland. Het strenge regime – zo mogen contacten met bezoekers alleen heel schaars en achter glas plaatsvinden – wordt door deskundigen steeds nadrukkelijker gekritiseerd. Twee maanden geleden kwam een gedetineerde bij een vechtpartij om het leven.

Volgens Van Brussel is dit dodelijke incident veroorzaakt door slechte communicatie tussen bewakers en gedetineerden. ,,Als er naar elkaar geluisterd zou worden, had de dodelijke vechtpartij, waarbij twee gedetineerden elkaar vreselijk aftuigden, niet plaatsgevonden.''

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie zegt dat de directie van de EBI dominee Van Brussel zal uitnodigen voor een gesprek.