Raad Mannesmann wijst vijandig bod Vodafone af

Het Duitse Mannesmann (telecom, machines, buizen) maakt zich op voor een hard gevecht met het Britse Vodafone (mobiele telefoons). Gisteravond besloot de raad van toezicht van Mannesmann in Düsseldorf unaniem het vijandige overnamebod van Vodafone af te wijzen.

Daarmee is de weg geopend voor het eerste grote, internationale overnamegevecht in Duitsland. ,,De toezichthouders staan gesloten achter Klaus Esser en het hele management'', zei Joachim Funk, voorzitter van de raad van toezicht en voormalig topman van Mannesmann. Volgens Funk is het aanbod van Vodafone niet aantrekkelijk voor de aandeelhouders van Mannesmann gezien de ,,sterkere strategische positie'' van het eigen concern.

Vodafone-voorzitter Chris Gent heeft in totaal 242 miljard mark (272,5 miljard gulden) voor Mannesmann geboden. Hij betaalt de aandeelhouders niet contant, maar heeft een aandelenruil voorgesteld, waarbij ze 53,7 aandelen Vodafone krijgen in ruil voor 1 aandeel Mannesmann.

Funk onderstreept dat Mannesmann wil vasthouden aan zijn concept van geïntegreerde telecommunicatie-activiteiten. Mannesmann legt zich niet alleen op mobiele telefoons toe, maar heeft ook vaste telefoonnetten en Internet. De andere bedrijfsonderdelen, zoals buizen, auto-onderdelen en machines, wil het concern op termijn afstoten en naar de beurs brengen.

Vodafone is uitsluitend uit op de mobiele telefoon-onderdelen van Mannesmann en wil alle overige delen van het bedrijf van de hand doen. De ondernemingsraad van Mannesmann vreest voor een ontslaggolf in het 130.000 man tellende concern, waar slechts een kleine minderheid in de telecom-sector werkzaam is.

Opvallend was dat de toezichthouders het verzet van Mannesmann-voorzitter Klaus Esser toch unaniem steunen. Vorige week was er sprake van dat een deel van hen toch met Vodafone over een mogelijke vriendelijke samenwerking tussen beide concerns wilde praten. In de raad van toezicht zit de top uit het Duitse bedrijfsleven zoals Jürgen Schrempp, bestuursvoorzitter van Daimler-Chrysler, Henning Schulte-Noelle, bestuursvoorzitter van de grootste verzekeraar in Duitsland, Alllianz, Heinz Dürr, oud-voorzitter van Deutsche Bahn en bestuurslid Josef Ackermann van Deutsche Bank.

Nu het vijandige bod opnieuw is afgewezen zal Vodafone zich rechtstreeks met een biedingsbericht tot de aandeelhouders van Mannesmann wenden. Zeventig procent van de aandeelhouders zit in het buitenland, vooral in Engeland en Amerika.

Tegelijkertijd zal Mannesmann-topman Esser bij zijn aandeelhouders werven voor zijn eigen strategische concept, dat volgens hem veel meer groeimogelijkheden belooft. Esser zal de komende twee weken pogen vooral de institutionele beleggers zoals pensioenfondsen, verzekeraars en investeringsfondsen te overtuigen.