Overlevenden van Noorse rampboot boos op personeel

Het personeel van de Noorse veerboot, die vrijdagavond onderweg van Stavanger naar Bergen is gezonken, heeft volgens de overlevenden onvoldoende gedaan om de opvarenden te redden. Waarschijnlijk zijn negentien mensen omgekomen. Het personeel zou er op hebben vertrouwd dat de catamaran, een vrijwel nieuwe boot, niet zou zinken. Nadat de boot op de rotsen liep, bleef zij bijna drie kwartier drijven. Daarna zonk de boot binnen een paar minuten. Volgens de Noorse krant Aftenposten heeft de rederij de veerboot in strijd met de regels laten uitvaren. De catamaran mocht alleen uitvaren bij golven lager dan een meter. Vrijdagavond was het zwaar weer, met golven van twee tot drie meter. De gezagvoerders zouden het vaarverbod regelmatig negeren. Bovendien waren de veiligheidsvoorzieningen onvoldoende getest. (Reuters, ANP)