Oud-minister Peyrefitte dood

De Franse oud-minister Alain Peyrefitte is zaterdag op 74-jarige leeftijd overleden. Peyrefitte was jarenlang de vertrouweling van Charles De Gaulle. Hij was gewend om van alle bijeenkomsten die hij met de generaal had uitgebreid notities te maken. Peyrefitte noemde zich daarom ook wel diens `letterknecht'. Hij studeerde rechten en filosofie en doorliep de ENA, de opleiding voor de hoogste ambtelijke functies. Peyrefitte werkte als diplomaat in Bonn en Brussel, was vanaf 1962 minister van Informatie, later van Wetenschappelijk Onderzoek en Atoomenergie, Cultuur en Justitie. In 1986 ontkwam hij aan een autobomaanslag waarvoor Action Directe de verantwoordelijkheid opeiste. Peyrefitte heeft twee delen gepubliceerd van een trilogie over De Gaulle. Ook schreef hij romans, essaybundels en boeken. (AFP)