Nine Inch Nails is minder slooplustig

Al tien jaar lang koppelt de Amerikaan Trent Reznor met zijn groep Nine Inch Nails uiterst ontoegankelijke, snoeihard stampende industriële muziek aan rijk geschakeerde arrangementen, dynamiekverschillen en pakkende melodieën. Daarmee heeft hij meer succes dan voorgangers als Foetus, Coil en Laibach. De eveneens succesvolle Ministry en Marilyn Manson zijn minder minder subtiel.

Hoewel de 34-jarige Reznor actief is als muzikant, labelbaas en producer (onder meer van Marilyn Manson en van filmsoundtracks), waakt hij er echter voor om zijn publiek in de kaart te spelen. Zo wachtte hij rustig vijf jaar met het uitbrengen van The Fragile, een wonderschoon dubbelalbum dat in songs en instrumentals industriële elektronische gitaarerupties met broeierige samples paart aan verstilde piano- en strijkintermezzi en zwartgallige teksten.

Die combinatie van kille machinerie en menselijke emoties kwam gisteren terug in Reznors Tilburgse concert. Het publiek, dat voor de helft te laat kwam voor het eerder dan aangekondigd spelende Atari Teenage Riot, werd onthaald op een prima geluid dat, Nine Inch Nails onwaardig, ver beneden de pijngrens lag. Verder was er een uiterst avontuurlijke lichtshow. Niet alleen zorgden rookmachine, scans, stroboscopen en reusachtige `kroonluchters' van oplichtende tl-buizen voor variatie, ook werd halverwege het concert het podium aan het zicht onttrokken door een doek met projecties van hallucinatoire natuurfilmbeelden, waarachter de muzikanten af en toe oplichtten als spookwezens.

Inclusief vijf toegiften speelde Nine Inch Nails twintig songs, de helft afkomstig van de nieuwe plaat. De overige nummers, afkomstig van de albums The Downward Spiral, Pretty Hate Machine en Broken, overtuigden door hun strakheid en dynamiek. De twee meest recente singles werden moedig overgeslagen. In de toegiften klonk zowel een boze spierballensong als Starfuckers, Inc (met als enige nuance een Carly Simon-citaat) als het fragiele Hurt.

Zanger/gitarist en toetsenist Reznor werd ondersteund door gitarist Robin Finck, bassist/toetsenist Danny Lohner, drummer Jerome Dillon en toetsenist Charlie Clouser. Mocht Nine Inch Nails, en in het bijzonder Reznor, in het verleden met graagte het instrumentarium slopen, inmiddels zijn die impulsen grotendeels getemperd. Op een enkele uitspatting van Lohner na, lijkt de band economischer met haar spullen om te springen. Toch zit Reznor ruim bij kas na een veelvoud aan platina platen, alleen al het vorige album verkocht vijf miljoen exemplaren.

Concert: Nine Inch Nails. Gehoord: 28/11, 013 Tilburg