Nauwere samenwerking Asean-landen

De landen in Zuidoost-Azië gaan in de toekomst politiek en economisch nauwer samenwerken. Op termijn zou dat kunnen leiden tot een gemeenschappelijke Aziatische markt, een gezamenlijke munteenheid en één Oost-Aziatische gemeenschap. Dat bleek zondag na een topontmoeting van de regionale leiders in Asean-verband. In een verklaring staat dat de nauwere samenwerking moet leiden tot een grotere stabiliteit in de regio. De Asean telt tien leden: naast de Filippijnen zijn dat Indonesië, Laos, Maleisië, Singapore, Thailand, Vietnam, Cambodja, Birma en Brunei.

Japan gebruikte de Asean-bijeenkomst dit weekeinde om een breed draagvlak te creëren voor de kandidatuur van de diplomaat Eisuke Sakakibara ('Mr Yen') voor de vrijgekomen topfunctie bij het Internationaal Monetaire Fonds. (ANP)