Macedonië: tien procent moet nog een keer kiezen

In Macedonië heeft het Hooggerechtshof tot woede van de regerende nationalisten de recente parlementsverkiezingen in tien procent van de kiesdistricten geannuleerd en een herstemming bevolen. De maatregel brengt de zege van regeringskandidaat Boris Trajkovski in gevaar.

Het Hooggerechtshof reageerde met de uitspraak op klachten van de oppositionele sociaal-democraten, die melding hadden gemaakt van massale fraude in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 14 november. Volgens het Hooggerechtshof moeten 162.000 kiezers – rond tien procent van het totale electoraat – in 230 kiesdistricten op 5 december nogmaals naar de stembus.

Deze herstemming brengt de zege van ex-onderminister van Buitenlandse Zaken Boris Trajovski in gevaar. Hij won de tweede ronde van 14 november verrassend van oppositiekandidaat Tito Petkovski, met een voorsprong van 77.000 stemmen. In de districten waar komende zondag opnieuw verkiezingen worden gehouden kreeg Trajkovski op 14 november negentig procent van de stemmen. Het gaat vooral om districten in het westen van Macedonië, waar de grote Albanese minderheid woont. Om die reden leidt de uitspraak van het Hooggerechtshof tot een verscherping van de etnische relaties in Macedonië.

De uitspraak heeft daarnaast geleid tot spanningen binnen de regerende driepartijencoalitie. Een woordvoerder van de regerende nationalistische VRMO beschuldigigde gisteren minister van Justitie Vlado Kambovski (van de coalitiegenoot Democratisch Alternatief) van het knoeien met kieslijsten; dat knoeien zou tot de uitspraak van het Hooggerechtshof hebben geleid. Toch vond de VMRO-woordvoerder de uitspraak van 's lands hoogste rechtbank ,,politiek'' en bovendien – omdat het vooral om kiesdistricten van de Albanese minderheid gaat – ,,chauvinistisch''.

De oppositionele sociaal-democraten reageerden tevreden; zij gingen er zaterdag in hun reactie op de uitspraak van uit dat hun kandidaat Petkovski er komende zondag alsnog in zal slagen president te worden. ,,We hadden gelijk toen we zeiden dat er sprake was van enorme fraude. De uitspraak vergroot het vertrouwen in de rechtspraak en ontmoedigt verdere pogingen om de resultaten te vervalsen'', aldus een woordvoerder. (AP, Reuters)