Labour terug op het pluche in Nieuw Zeeland

Nieuw-Zeeland krijgt centrum-linkse regering. De Labour-partij onder leiding van Helen Clark (49) en de linkse Alliantie wonnen bij de verkiezingen van zaterdag 63 van de 120 zetels in het parlement.

Clark wordt de opvolgster van Jenny Shipley, wier conservatieve Nationale Partij en de liberale ACT-partij bleven steken op 50 zetels. Met de overwinning van Labour en de Alliantie – een afsplitsing van Labour – komt een eind aan lange periode van economische hervormingen, die onder de Nationale Partij en daarvoor in de jaren '80 onder een rechtse versie van Labour werden uitgevoerd met een fanatisme dat Nieuw Zeeland tot trendsetter maakte.

Clark heeft zich gedistantieerd van het economisch beleid van de Labour-regering in de jaren '80. Clark zat zelf in die regering. ,,We hebben daarmee afgerekend en zijn terug bij de kernwaarden van Labour'', zei ze.

De verliezende kandidaat Jenny Shipley, die twee jaar geleden in een partijcoup het premierschap overnam van Jim Bolger, zei er trots op te zijn de economie in zeer goede staat achter te laten. Voor volgend jaar wordt gerekend op 4 procent groei. Die was de afgelopen jaren veel lager. Tienduizenden Nieuw-Zeelanders zochten beter betaalde banen in Australië en Londen. De laagste inkomensgroepen moesten inleveren. Versoepeling van de invoer leidde tot banenverlies in de auto- en textielindustrie.

Niet alleen de strijd tussen twee vrouwelijke kandidaten om het premierschap trok de aandacht. In het landelijke Wairarapa-district werd de 42-jarige transseksueel Georgina Beyer (Labour) tot parlementslid gekozen. ,,Alleen de media maken er een punt van'', zei Beyer.