KRANTENSTRIPS

Na vijf jaar zonder veel succes zweten en ploeteren op een strip met insecten maakt de Amerikaan Jim Davis (1945, Marion, Indiana) er een einde aan. Hij tekent een enorme laars die zijn hoofdrolspeler – de kever Gnorm Gnat – verplettert. Vastbesloten om toch een komische strip te maken met een dier in de hoofdrol, denkt Davis terug aan zijn jeugd op de boerderij, met de vijfentwintig katten. Na wat probeersels tekent hij een oranjerode kat die hij Garfield noemt, naar zijn grootvader Jim Garfield Davis, een norse, cynische man.

Op 19 juni 1978 debuteert de kat met diezelfde karaktereigenschappen in 41 Amerikaanse kranten. En nu, ruim twintig jaar later, volgen 250 miljoen lezers in meer dan 2550 kranten de avonturen van het luie, arrogante, koffieslurpende en lasagna-verslindende huisdier dat zijn zachtmoedige baas Jon Arbuckle en zijn slome maatje, de hond Odie, met zo'n vanzelfsprekend gemak overheerst.

Davis beoefent in de krantenstrip Garfield een nogal braaf soort slapstick-humor. Hij houdt zich verre van de actualiteit of politieke ontwikkelingen. ,,Mijn politieke gevoel is niet erg ontwikkeld. Jarenlang dacht ik dat `Opec' iets was om het klapperen van gebitten tegen te gaan.''

Op het zakelijk instinct van Jim Davis is niet veel aan te merken. In 1981 richt hij Paws incorporated op, waar inmiddels zestig werknemers zich exclusief met Garfield-producten bezighouden: van kattenvoer tot ondergoed en knuffelpoppen. De Garfield-met-de-zuignapjes waarmee de fans vooral in de jaren tachtig de achterruit van hun auto opleukten haalde een oplage van 225 miljoen. Overigens schijnt dit merchandising-succes aan een tweede leven te zijn begonnen, nu als een collectors item.

In Amerika is het gebruikelijk dat de syndicaten die de strips verspreiden (een deel van) de rechten bezitten. Maar Paws inc. kocht in 1994 voor een geschat bedrag van 20 miljoen dollar de rechten van Garfield terug en heeft nu de gewenste volledige controle over zijn schepping en alle afgeleide producten.

Eten en slapen zijn nog steeds de favoriete bezigheden van de stripheld Garfield, die in de loop van de jaren wel grotere ogen, een rondere buik en een een puntiger hoofd heeft gekregen. De tekeningen worden tegenwoordig gemaakt door assistenten op aanwijzingen van Davis, die nog wel de grappen verzint. Wellicht heeft hij daardoor wat meer tijd om te wandelen met zijn chocolade-kleurige Labrador. Geen kat, want daar is Davis' vrouw Carolyn allergisch voor.

(Garfield op internet: www.garfield.com. Tekst Dik Rondeltap)