KPN verkoopt belang in Iers telecombedrijf

KPN gaat zijn belang van 21 procent in het Ierse telecombedrijf Eircom verkopen. Het KPN-aandeel in de beursgenoteerde Ierse onderneming heeft een waarde van 4,2 miljard gulden.

KPN houdt zijn belang in Eircom indirect via Comsource, een alliantie met het Zweedse Telia. Een verkoop van het Eircom-belang kan pas op zijn vroegst plaatshebben op 7 januari van het volgend jaar, omdat Comsource zich bij de beursgang van Eircom deze zomer heeft verplicht zijn belang tenminste tot die datum vast te houden.

De Europese Commissie dwingt Telia zijn belang in Eircom te verkopen. Reden daarvoor is dat Telia fuseert met het Noorse Telenor. Telenor en Telia hebben allebei belangen in de Ierse markt voor mobiele telefonie. Telenor bezit 49,5 procent van de aandelen in Esat Digifone, de tweede Ierse aanbieder van mobiele telefonie, marktleider Eircell is voor honderd procent in handen van Eircom.

Nu Telia zijn belang in Eircom moet verkopen, besluit KPN hetzelfde te doen. ,,We hadden natuurlijk het belang van Telia [11, procent red.] kunnen overnemen'', aldus een woordvoerder van KPN vanmorgen. ,,Maar dan zouden we nog steeds geen meerderheid hebben. Met de Ierse regering is afgesproken dat we niet voor 2001 controle zouden mogen verwerven over het bedrijf. Twee jaar is in de telecom een lange tijd.''

Bestuursvoorzitter W. Dik van KPN stelde eerder dit jaar nog dat het belang in Eircom voor KPN een opstapje zou kunnen zijn naar het Verenigd Koninkrijk. Dat lijkt nu van de baan. ,,Ik kan niet uitsluiten dat we in Groot-Brittannië iets kopen als zich een gelegenheid voordoet'' zegt de woordvoerder. ,,Maar de prioriteit ligt in Centraal en Oost-Europa.''

Analist R. van der Valk van zakenbank CSFB ziet de verkoop van het Eircombelang, sinds 1996 in handen van KPN, als een logische stap. ,,De investering in Eircom stond in deze regio alleen'', zegt hij. ,,Uitgangspunt van KPN is dat het controle wil verwerven over zijn buitenlandse belangen. Dat was in dit geval een dure kwestie.'' Eircom behaalde in eerste helft van dit boekjaar een winst van omgerekend 262 miljoen gulden op een omzet van ruim 2 miljard.