Japan koopt dollars om stijging yen in te dammen

De Japanse centrale bank heeft vandaag in de valutamarkt geïntervenieerd om de stijging van de yen tegen te gaan. Afgelopen vrijdag bereikte de yen in New York een koers van 101,50 yen tegen de dollar, de laagste koers sinds december 1995.

Japan greep in wegens ,,angst dat een buitenissige sterkte van de yen het economisch herstel kan schaden" zei regeringswoordvoerder Mikio Aoki. Volgens handelaren kocht de Japanse centrale bank 500 miljoen dollar om de yen te verzwakken. De stijging van de yen wordt geweten aan de gestegen internationale verwachtingen ten opzichte van het Japanse bedrijfsleven zoals duidelijk tot uiting komt in de stijging van de beurs van Tokio. De Nikkei-index is gestegen van een koers van rond de 13.000 punten begin dit jaar tot een slotkoers van 18.850 vandaag.