Internationaal

LONDEN

Ondanks winstnemingen na het record van afgelopen vrijdag en de koersdaling van het in mobiele telefonie actieve Vodafone wist de beurs van Londen zich vanochtend goed te handhaven. De FTSE-index noteerde 19 punten hoger op 3391 punten. Vodafone Airtouch, naar marktwaarde gemeten het tweede bedrijf van Groot-Brittannië, noteerde na het afgewezen bod door Mannesmann tegen het middaguur bijna een half procent lager.

De beurs van Londen ondervond vanochtend ook de naweeën van het lagere slot van Wall Street afgelopen vrijdag. Op het moment dat de beurs van Londen afgelopen vrijdagmiddag sloot noteerde de Dow Jones nog een winst van ruim 28 punten, om later op de dag te sluiten met een verlies van 19 punten.

Grootste slachtoffer was vanochtend Royal Bank of Scotland dat 6,3 procent van de koers moest afstaan. De Schotse bank deed vanochtend een bod op NatWest, maar van een `knock-out' bod lijkt geen sprake.

FRANKFURT

De Duitse beurs werd vanochtend beheerst door twee fondsen: Mannesmann en Volkswagen. De koers van Mannesmann ging opnieuw 0,2 procent omhoog, nadat topman Klaus Esser het bod van Vodafone op de telecompoot van Mannesmann als ,,volstrekt onvoldoende'' heeft gekwalificeerd. Vanmiddag geeft Mannesmann-topman Klaus Esser een persconferentie in Londen. Volkswagen maakte afgelopen vrijdag bekend ruim 60 miljard mark te gaan investeren in nieuwe fabrieken en modellen. Niettemin ging de koers vanochtend 2,6 procent omlaag aangezien de autoverkopen van het concern in de tweede helft van dit jaar licht stagneren. De DAX-index steeg 8,07 punten naar 5966,14.

PARIJS

Na een voorspoedige week waarin de index naar een nieuw record reikte ging de beurs van Parijs vanochtend verder omhoog met 0,24 procent op 5409,85 punten.

De euforie werd aangewakkerd door een verdere daling van de euro ten opzichte van de dollar, hetgeen voor Amerikaanse investeerders het voordeel heeft dat investeren in Europa goedkoper wordt, terwijl de Franse bedrijven die zijn gericht op export naar de VS eveneens profiteren van een duurdere dollar.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio is de eerste handelsdag van de week gesloten met verlies. De Nikkei-index daalde met 64,23 punten tot 18.850,27. De daling, 0,3 procent, werd veroorzaakt door winstnemingen en een dure yen.

De beurs van Zuid-Korea deed het beter met een winst van 1,6 procent. In Australië gingen de aandelenkoersen gemiddeld met 0,15 procent omlaag en in Hongkong was het koersgemiddelde bij het slot van de handel 1,2 procent hoger.