Hervormer Iran krijgt vijf jaar cel

De Iraanse Speciale Rechtbank voor de Geestelijkheid heeft zaterdag de hervormingsgezinde ex-minister van Binnenlandse Zaken Abdollah Nouri tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens belediging van de islam en andere misdrijven en zijn krant Khordad verboden.

In een afzonderlijke rechtszaak kreeg de eveneens hervormingsgezinde journalist Mashallah Shamsolvaezin drie jaar gevangenis wegens vervalsing en belediging van de islam. De rechterlijke macht in Iran wordt gedomineerd door de conservatieve factie, en beide rechtszaken worden gezien in het kader van haar pogingen zich aan de macht vast te klampen.

Nouri, een naaste vertrouweling van president Mohammad Khatami, kreeg drie van de vijf jaar gevangenis wegens belediging van de islam en de rest wegens belediging van wijlen Opperste leider imam Khomeiny. Hij mag na het uitzitten van zijn straf vijf jaar lang geen journalistiek werk verrichten. Voorts kreeg hij een boete van 15 miljoen rial, volgens de huidige koers 5.000 dollar. Nouri werd onmiddellijk naar de beruchte Evingevangenis afgevoerd.

Nouri, die heeft gezegd het gezag van de rechtbank niet te erkennen, had vooraf een beroep op de bevolking gedaan kalm te blijven. Onlusten zouden volgens hem de hervormingsbeweging alleen ondermijnen. Niettemin werden in Isfahan, Nouri's thuisbasis, protesten gemeld. De politie, die eveneens sympathiek tegenover Nouri staat, trad niet op.

Zijn veroordeling maakt het Nouri in principe onmogelijk in februari aan de parlementsverkiezingen deel te nemen. Maar hervormingsgezinde politieke bewegingen kondigden aan Nouri hoe dan ook als kandidaat te zullen aanmelden. Veel Iraniërs zeiden zijn naam op het stembiljet te zullen bijschrijven om de conservatieven hun standpunt duidelijk te maken.

Shamsolvaezin deed voor zijn eigen veroordeling een beroep op president Khatami om Nouri te hulp te komen. ,,Het is de plicht van de president de grondwet te handhaven, en de grondwet is geschonden'', zei hij. Khatami heeft tot dusverre niet gereageerd.

De hoofdredacteur van Nouri's krant Khordad, Ali Hekmati, kondigde aan bezig te zijn met de oprichting van een nieuwe krant. De conservatieven hebben de afgelopen paar jaar een reeks pro-democratische kranten verboden waarvan de meerderheid vervolgens onder een nieuwe naam uitkwam. (Reuters, AP, AFP)