Feyenoord opgelucht na een week vol treurnis

Als een uiting van vreugde tilde Bert Konterman zijn ploeggenoot Jean Paul van Gastel een half metertje van de grond. Het was geen toeval dat deze twee spelers elkaar opzochten na de 1-0 overwinning op PSV.

In een week ,,die niet onopgemerkt voorbij is gegaan'', zoals trainer Beenhakker het omschreef, waren zij de hoofdrolspelers door hun kritische uitlatingen in de media. Heel Feyenoord beleefde natuurlijk een nachtmerrie tegen Chelsea op Stamford Bridge in Londen. Maar er is in de voetbalsport altijd snel een kans op revanche. En die volgde gisteren in de vertrouwde omgeving van De Kuip tegen titelfavoriet PSV. De Eindhovense doelman Ronald Waterreus bedacht een mooie term voor de inspiratie die Feyenoord putte uit de perikelen van de afgelopen dagen: positieve nood.

,,Het is klaar'', zei Beenhakker na de vroege matinee in De Kuip, die op last van burgemeester Opstelten en vanwege de uitzending van Canal+ niet om 18.00 uur maar om 13.00 uur begon. De trainer bedoelde dat er een streep is gezet onder de turbulente gebeurtenissen van de afgelopen week. Hoewel hij de kritiek op het aan- en verkoopbeleid van Konterman en Van Gastel onderschreef, droeg Kees van Wonderen de aanvoerdersband. Hij had in tegenstelling tot zijn collega's in het weekblad Sportweek geen hunkering geuit naar een buitenlands avontuur. Na overleg met de gewraakte ploeggenoten besloot Van Wonderen het aanvoerderschap te accepteren.

Om de gelederen weer te sluiten ging Feyenoord voorafgaand aan het duel met PSV een dag in trainingskamp te Bergambacht. Beenhakker verklaarde gisteren dat er weinig woorden voor nodig waren om de eenheid in het team terug te krijgen. Alhoewel hij zich woensdagavond in Londen nog verraden voelde. ,,Alles bij elkaar is er vorige week over de hele affaire misschien een uur gesproken. Wij hebben het circus er omheen niet gemaakt.'' De hoge boete van 25.000 gulden voor Konterman en Van Gastel was nodig ,,om een gebaar te maken naar de achterban''. Uiteindelijk hoeft niemand meer medelijden te hebben met de spelers. De omzetting van de boete in de aanschaf van een Clubpremie-effect ter waarde van 25.000 gulden levert het trio op termijn alleen maar geld op. Het slimme compromis, naar verluidt bedacht door ex-journalist Jan D. Swart die bij Feyenoord de interne en externe betrekkingen verzorgt, was noodzakelijk om een lange nasleep te voorkomen. Beenhakker: ,,Boetes gaan normaal gesproken in een pot waarvan weer feestjes of uitstapjes voor spelers worden georganiseerd. Dit komt de club ten goede.''

De plooien mogen dan zijn gladgestreken, het spel van Feyenoord is nog erbarmelijk slecht. De confrontatie in De Kuip was een schaamteloze vertoning. Het duel toonde aan hoe diep het Nederlandse voetbal kwalitatief is gezonken. Van verzorgd combinatiespel was zelden sprake. Bosvelt slaagde er een keer in de bal driemaal achterelkaar te verspelen. Telkens werd hem een herkansing geboden omdat PSV'ers de bal weer voor zijn voeten schoven. Van Vossen viel op geen enkele geslaagde actie te betrappen. Ook Van Gastel speelde zwak. Cruz oogde lamlendig. De landskampioen bleef overeind door Dudek en Konterman. De laatste zat Van Nistelrooy fel op de huid. Slechts een enkele keer tastte de Feyenoorder mis. Gyan deed het niet onverdienstelijk als rechtsback. PSV verloor Heintze met een gebroken kaak nadat hij per ongeluk werd geraakt door de elleboog van Tomasson.

Cruciaal in de wedstrijd was de fase rond de zestigste minuut. Een pass van Van Wonderen voor Cruz werd in eerste instantie onderschept door PSV-doelman Waterreus. De bal kwam voor de voeten van Tomasson die Cruz weer kon aanspelen. Op dat moment stond Cruz buitenspel, omdat hij zich achter doelman Waterreus bevond terwijl alleen nog verdediger Nikiforov voor hem stond. Cruz mocht doorspelen, zijn schot op doel werd door Nikiforov met de hand gestopt. De verdediger moest met een rode kaart vertrekken, Van Gastel benutte de strafschop.

Zowel arbiter Luinge als zijn assistent-scheidsrechter had geen buitenspel geconstateerd. Feyenoord had toch een strafschop moeten krijgen omdat Tomasson door Waterreus was aangetikt in het strafschopgebied. Maar ook in die actie zag Luinge geen overtreding.

Er waren meer momenten dat de arbiter zich moeiteloos aanpaste aan het niveau van de wedstrijd. Zo verzuimde hij Van Gastel een rode kaart te geven toen de Feyenoorder al in de achtste minuut Van Nistelrooy op de hak trapte en had Van Wonderen rood moeten hebben toen hij Van Nistelrooy op de rand van het strafschopgebied bij zijn shirt greep. Nu Van der Ende voorlopig door ziekte is uitgeschakeld, kampt de KNVB kennelijk met een tekort aan goede arbiters voor dit soort beladen wedstrijden.

Luinge deelde in de hele wedstrijd tien gele kaarten en één rode uit. Feyenoord kreeg in de eerste helft vier keer geel voorgehouden en eindigde op een half dozijn kaarten. Beenhakker verdedigde zijn spelers door te stellen dat de internationale norm veel toleranter is. ,,Als je zag hoe Leboeuf en Desailly woensdag bij Chelsea hun sodemieter erin gooiden, dat zou in onze competitie nooit kunnen. Er waren waanzinnige duels bij waarin onze spelers finaal ondersteboven werden gelopen. Ook daarin raken we achter op Europa. Ik heb dat eens in Zeist gesignaleerd, maar er wordt niets mee gedaan.''

Luinge had de wedstrijd enkele keren kunnen staken. Van de tribune klonken spreekkoren als ,,Luinge is een hoerenjong'' en ,,Luinge is een boerenlul''. Ook dat was tekenend voor het niveau in De Kuip.