ETA dreigt met nieuwe terreur

De Baskische afscheidingsbeweging ETA heeft gisteren aangekondigd zijn terreuraanslagen eind deze week te hervatten. Hiermee komt een eind aan de ,,eenzijdige wapenstilstand' die de ETA een jaar geleden afkondigde.

Met uitzondering van ETA's eigen politieke aanhang hebben alle partijen in Spanje gisteren de dreigende hervatting van de ETA-terreur scherp veroordeeld. In een verklaring in de radicaal-nationalistische krant Gara kondigde ETA aan dat vanaf komende vrijdag 3 december opnieuw bevelen kunnen worden gegeven aan de ,,operationele commando's' om hun actie te hervatten. In Spanje wordt vrij algemeen gevreesd dat de moordaanslagen op politici, politie- en legerbeambten en hun familie zullen worden hervat. In een persconferentie gistermiddag veroordeelde de Spaanse premier José María Aznar de stap. ,,De ETA vergist zich door opnieuw met terreur te proberen zijn wil op te leggen.' Aznar sprak opnieuw de wil van de regering uit om tot besprekingen met de ETA te komen, maar gaf andermaal aan dat politieke concessies daarbij uitgesloten zijn.

In zijn verklaring gaf de ETA zowel de Spaanse en de Franse regering als de ,,gematigd' nationalistische partijen in Baskenland de schuld van het hervatten van de terreur. Volgens de verklaring continueren Spanje en Frankrijk ondanks de vredesbesprekingen ,,hun overheersing, hun bezetting en hun repressieve aanvallen'.

De Baskisch-nationalistische partij PNV heeft zich volgens de ETA niet gehouden aan een geheime overeenkomst die vorig jaar zou zijn gesloten. Daarbij zou de PNV – die momenteel de minderheidsregering in de regio Baskenland vormt – zich gecommitteerd hebben aan de oprichting van Euskal Herria, het ideaal van de Groot-Baskische natie die ongeveer drie keer zo groot is als de huidige Baskische regio en tevens twee Franse provincies beslaat. Ook zou de PNV beloofd hebben alle contacten met de ,,vijandelijke krachten' tegen Groot-Baskenland te verbreken.

De PNV heeft het bestaan van een dergelijke geheime afspraak altijd ontkend. PNV-leider Xavier Arzalluz maakte gisteren de terreurbeweging gisteren uit voor ,,leugenaars'. Hij sprak zijn teleurstelling uit over de hervatting van de terreur. De Baskische regio-president Ibarretxe, tevens afkosmtig van de PNV, meende dat de ETA ,,het contact met de werkelijkheid heeft verloren'.

De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, Jaime Mayor Oreja, heeft verschillende malen gewaarschuwd dat de ETA zijn besluit over een definitieve stopzetting van de aanslagen nog steeds niet had genomen. De beweging kondigde drie maanden geleden aan dat de ,,vredesbesprekingen' alleen hervat konden worden als de regering inging op de eis van de vorming van ean onafhankelijke staat. Dit gebeurde nadat justitie doorging met het arresteren van een aantal van de meest gezochte ETA-terroristen.