Duitsland in ban van politieke schandalen

Duitsland is het afgelopen weekeinde in de ban geraakt van een aantal politieke schandalen. Niet alleen is oud-bondskanselier Helmut Kohl in opspraak geraakt, omdat de CDU onder zijn voorzitterschap in zwart geld- en smeergeldaffaires verzeild bleek te zijn.

Bij de SPD worden inmiddels drie toppolitici ervan verdacht gelden van het bedrijfsleven privé te hebben benut. De minister-president van Nedersaksen, Gerhard Glogowski, liet een deel van zijn huwelijksfeest en een reis naar Egypte sponsoren door het bedrijfsleven. Reinhard Klimmt, minister van Verkeer in het kabinet-Schröder en voormalig minister-president van Saarland, zou antiquarische boeken ter waarde van 25.000 mark en kostbare Afrikaanse beelden hebben aangenomen. En de minister van Financiën in Noordrijn-Westfalen, Heinz Schleusser, zou door een bank vakantiereisjes hebben laten betalen.

Na overleg met bondskanselier Gerhard Schröder, tevens SPD-voorzitter, werd Glogowski het weekeinde al meteen vervangen door Sigmar Gabriel, de 40-jarige fractievoorzitter van de SPD in Nedersaksen. Daarmee heeft de SPD de CDU in Nedersaksen de wind uit de zeilen genomen, die een grootscheeps onderzoek had geëist. De zaak-Glogowski valt in het niet bij de zwart-geld-affaire waarin de CDU verzeild is en waarbij de naam van Kohl in het geding is gekomen.

Kohl, vorige maand nog gelouwerd als kanselier van de Duitse hereniging, raakte in de verdrukking toen vorige week aan het licht kwam, dat de CDU onder zijn leiding tien zwarte rekeningen voerde. Op deze rekeningen zouden miljoenen aan smeergelden terecht zijn gekomen, die werden doorgesluisd naar lokale partij-afdelingen. CDU-parlementariër Heiner Geissler, de voormalig partij-secretaris die door Kohl destijds op een zijspoor is gezet, heeft het bestaan van de zwarte rekeningen bevestigd. Geissler heeft Kohl opgeroepen ,,alle kaarten op tafel te leggen', voordat de parlementaire onderzoekscommissie door SPD en Groenen wordt ingesteld.

CDU-voorzitter Wolfgang Schäuble gaf gisteren toe, dat er bij partijfinanciën ,,een grijze zone' bestaat, waar ,,mogelijk niet iedereen' zich zo heeft gedragen als men van een politicus met grote verantwoordelijk mag verwachten. Maar hij wees het verwijt, dat het om corruptie zou gaan resoluut van de hand. ,,Geen mens gelooft serieus, dat beslissingen van de regering-Kohl door de een of ander konden worden gekocht', aldus Schäuble. Evenmin gelooft iemand dat Helmut Kohl enige gelden ,,in zijn eigen zak' heeft gestoken. Schäuble zei dat zijn partij de affaire zonder aanziens des persoons zal ophelderen. Kohl zelf heeft er op aangedrongen nog voor kerstmis een getuigenis te kunnen afleggen zodat zijn goede naam gezuiverd wordt.