Dow Benelux steekt 40 mln in Delfzijl

Dow Benelux investeert 40 miljoen gulden in Delfzijl. Het chemieconcern breidt de bestaande fabriek uit met een nieuwe distillatietrein, een afvulinstallatie en een milieuvriendelijke invriesinstallatie.

De miljoeneninvestering levert geen extra arbeidsplaatsen op. Maar de uitbreiding stelt de toekomst van de Groningse vestiging van het Amerikaanse chemieconcern volgens het concern voorlopig veilig.

Jarenlang was onzeker of Dow Delfzijl zou openblijven. In de periode 1992-1996 werd er fors gesaneerd. Het aantal personeelsleden liep terug van 120 naar een krappe vijftig. Het concern slaagde er niettemin in de productie te verdubbelen. Deze gezonde bedrijfsvoering is voor Dow nu reden de capaciteit verder op te voeren. Dow Delfzijl produceert MDI, een halffabrikaat voor de polyurethaanmarkt. Polyurethaan is zacht schuim, dat onder meer wordt toegepast in matrassen en autostoelen. Verder wordt MDI verwerkt in schoenzolen, lijm en verf. (ANP)