Dolksteek

Hoe lang kan Leo Beenhakker het nog bij Feyenoord uithouden? De uitoefening van wat hij ooit `het mooiste vak van de wereld' noemde laat steeds diepere groeven in zijn grauwe gezicht achter. Zuchtend en steunend probeert de trainer orde in de chaos te scheppen, maar aan de kampioensploeg van vorig seizoen is vermoedelijk weinig eer meer te behalen. `Dragende' spelers als Van Gastel en Konterman hebben spijt dat zij niet op lucratieve aanbiedingen uit het buitenland zijn ingegaan, terwijl de Poolse doelman Dudek thans de enige is die daarvoor nog in aanmerking zou kunnen komen.

Voor het bezweren van de crisis lijkt Beenhakker niet de aangewezen man. Een paar maanden geleden toonde hij al zijn wankelmoedigheid door uit te roepen dat er ,,een papegaai'' in zijn selectie zat die informatie naar buiten bracht over de verstoorde verhouding tussen de spelersgroep en de Argentijnse aanvaller Cruz. `Don Leo' bedoelde eigenlijk een mol, maar iedereen begreep wel zo ongeveer wat hem dwarszat. De vraag was alleen of het naar buiten brengen van de vuile was iets bijdroeg aan de oplossing van het probleem.

Nadat zijn team afgelopen woensdag door Chelsea was weggevaagd, zei Beenhakker zich verraden te voelen en een dolksteek in de rug te hebben gekregen. Hij doelde op een paar kritische uitlatingen in een weekblad uit de koker van Konterman, Van Gastel en Van Wonderen. Volgens de trainer hadden deze spelers op een verkeerd moment uit de school geklapt. Op hun constatering in het blad dat Feyenoord eerder achteruit dan vooruit gaat, viel uiteraard weinig af te dingen.

De dag na het Londense drama riep Beenhakker de rebellerende spelers ter verantwoording. Het resultaat was: een boete van 25.000 gulden voor Konterman en Van Gastel. Het vonnis werd onmiddellijk en bijna triomfantelijk aan de grote klok gehangen, hetgeen de gestraften weer aanleiding gaf zich met hun zakelijke begeleiders te verstaan. Die sloegen gretig terug door met de CAO in de hand het opleggen van een zo hoge boete een onrechtmatige daad te noemen.

Hoewel Beenhakker volhield dat hij de boete niet zomaar had gegeven en er zelfs lang over had nagedacht, moest hij 24 uur later al bakzeil halen. De twee spelers zouden hun excuses hebben gemaakt en hoefden daarom plotseling geen cent meer te dokken. En was het daarna niet een fraai gebaar van beiden dat zij elk een bedrag van 25 mille naar de clubkas overmaakten om de speciale obligatielening die uiteindelijk vijftig miljoen (!) behoort op te leveren, eigenhandig te ondersteunen?

Alleen het bestuurslid technische zaken Rob Baan vond de gang van zaken maar niks. In zijn ogen hadden Konterman en Van Gastel de discipline met voeten getreden en ligt een hele serie overtredingen aan hun straf ten grondslag. De 25 mille viel daarom best te verantwoorden, mokte hij. Voorzitter Van den Herik hield zich dit keer afzijdig, maar God hoorde hem brommen. Zijn door de supportersrellen al zo geplaagde club had door het gestuntel van de technische leiding opnieuw een behoorlijke deuk opgelopen.

Met Van Wonderen als de nieuwe aanvoerder – Van Gastel moest z'n band inleveren en ook reserve Konterman werd gepasseerd – vocht Feyenoord gisteren voor eerherstel tegen PSV. Een benutte strafschop van Van Gastel voorkwam een bloedeloze 0-0. De stille hoop van Beenhakker dat zijn na `Chelsea' uitgejouwde ploeg zich voor eigen publiek zou rehabiliteren, ging niet in vervulling.

Canal+ zond de klassieker op de televisie uit en Van Hanegem speurde als assistent-commentator tevergeefs naar lichtpuntjes. De ex-trainer van Feyenoord constateerde een groot gebrek aan zelfvertrouwen bij de spelers, die kennelijk met andere dingen bezig zijn dan met het werk waarvoor zij zeer royaal worden betaald. Van Gastel, Konterman en Van Wonderen verdienen elk 650.000 gulden per jaar.