DIEP IN MIJN HART

Het is `arbitrair en pretentieus', honderd Nederlandse liedjes aan te wijzen die de komende eeuwwisseling zullen overleven – dat geven Co de Kloet en Leo Boudewijns, de samenstellers van de bloemlezing Diep in mijn hart, grif toe. Zekerheid bestaat niet en smaken verschillen. Nu al zal menigeen het oudste nummer uit hun selectie (het Speenhoff-lied Moeders brief uit 1903) niet meer kennen, terwijl een ander volksdeel misschien het meest recente (Zelfs je naam is mooi van Henk Westbroek uit 1998) nooit heeft gehoord. Altijd zal zo'n keuze discutabel zijn. Maar belangrijker is natuurlijk het tijdsbeeld dat uit al die nummers oprijst, en de conclusie dat er in het Nederlands heel veel moois is geschreven en gecomponeerd.

Diep in mijn hart bestaat uit een bundel met de honderd teksten (uitgeverij de Prom) en een cd-versie waarop er slechts veertig staan. Wat om welke reden is vervallen, wordt niet vermeld. Ook blijft het een raadsel waarom soms voor de oerversie is gekozen, en soms voor een latere uitvoering. Het rustieke Het hutje bij de zee klinkt door de statige voordracht van de radiozangeres Rie Helmig uit 1953 volstrekt verouderd, terwijl het hoopvolle Eens zal de Betuwe in bloei weer staan van kort na de bevrijding een bespottelijk soort pathos krijgt in een veel latere versie van Dolf Brouwers. Een verrassend extraatje vormen de twee opnamen van Nederlandse liedjes in een instrumentale uitvoering door het Engelse dansorkest van Syd Lawrence. Daaruit blijkt immers pas echt hoe goed zulke nummers zich kunnen meten met de rest van het internationale amusementsrepertoire.

Zeven nummers van deze dubbel-cd zijn eveneens te vinden op de driedubbel-cd Toen wij van Rotterdam vertrokken, samengesteld door Vic van de Reijt op basis van zijn gelijknamige tekstenbundel. Hier is het uitgangspunt anders: een in genres ondergebrachte dwarsdoorsnee van Nederlands succesrepertoire. Oubollig en ontroerend, kitscherig en kunstzinnig, flauw en fonkelend. Wie de oogst van zo'n hele eeuw opmaakt, vindt nu eenmaal niet alleen maar tijdloze kwaliteit.

Diep in mijn hart. Quintessence QS 900.813-2

Toen wij van Rotterdam vertrokken. Quintessence QS 900.335-2