Damrak ondanks lage omzet verder omhoog

De handel op het Damrak werd vanochtend gekenmerkt door lage omzetten. De relatieve rust was er tevens de oorzaak van dat de index aanvankelijk rond het slot van afgelopen vrijdag bleef hangen. Later ging de AEX aarzelend omhoog en steeg de index 3,4 punten naar 613,4.

Onder de hoofdfondsen noteerde bijna de helft van de bedrijven een winst, de rest stond op verlies. Bij de midkapfondsen waren de verliezende partijen ver in de meerderheid.

Bij de hoofdfondsen zorgde KPN nog voor het meeste nieuws. Het telecombedrijf maakte bekend zijn belang in het Ierse Eircom van de hand te doen. KPN schat de waarde op 4,2 miljard gulden, terwijl het bedrijf voor zo'n 2,6 miljard in Eircom heeft geïnvesteerd. Volgens een handelaar reageren beleggers op de verwachte boekwinst en niet op het feit dat KPN internationaal een stap terug doet. KPN noteerde 60 eurocent hoger op 58,60.

Philips speelde vanochtend geen hoofdrol meer. Het fonds was afgelopen vrijdag nog de aanjager van het AEX-record. Aanvankelijk verloren de `flippen' terrein. Rond het middaguur stond toch weer een plusje van drie eurokwartjes op 122,20 euro op de computerschermen. ING verloor licht terrein. Het financiële concern had afgelopen vrijdag op een analistenbijeenkomst nog eens onderstreept de kosten goed in de gaten te zullen houden. Betere afstemming van de investeringen in automatisering moet jaarlijks volgens ING een besparing van honderden miljoenen euro's kunnen opleveren. Tegelijkertijd werd gesteld dat een grote overname er op korte termijn niet inzit bij ING.

ING liet na dit nieuws vanochtend 12 eurocent liggen en zakte naar 58,48 euro. Fortis dat vrijdag tegenvallende cijfers publiceerde, pakte vanochtend een winstje van 15 eurocent en steeg naar 33,61.

Op de lokale markt maakte elektronisch uitgever AND bekend dit jaar verlies te zullen lijden. Aanvankelijk ging het bedrijf nog van zwarte cijfers uit. AND verloor bijna 10 procent van de koers. In absolute cijfers betekende dat een daling van 16 eurocent naar 1,76. Nog harder werd kantoormiddelenfabrikant Ahrend aangepakt. Na de waarschuwing afgelopen vrijdag dat de winst dit jaar zal dalen ging de koers met 13 procent onderuit tot 10,76 euro.

Vanochtend was het aantal fondsen dat in de Midkap een verlies noteerde aanzienlijk groter dan de stijgers. Tot de grootste stijgers behoorden Nutreco en Hunter Douglas. Het laatstgenoemde bedrijf (bekend van zijn Luxaflex-producten) staat bekend om zijn sterk fluctuerende koersen. Hunter Douglas is het afgelopen half jaar ruim 15 euro teruggelopen.

Een andere brekebeen blijft Stork waar nog steeds geen enkel herstel in zicht lijkt voor de koersval die het gevolg was van een winstwaarschuwing. Ook vanochtend noteerde Stork weer 10 eurocent lager op 13,80 euro. Bij het bedrijf staan volgens de vakbonden honderden banen op de tocht.