Bos en Leeuwangh winnen 1.000 meter

De Nederlandse schaatsers hebben zich bij wereldbekerwedstrijden in Berlijn vooral gemanifesteerd op de 1.000 meter. Jan Bos won zaterdag de wereldbekerwedstrijd op die afstand, zijn ploeggenoot Jakko-Jan Leeuwangh deed dat gisteren. Op de 500 meter kwamen de Nederlandse sprinters nog pure snelheid tekort.

Oud- en sinds maart vice-wereldkampioen Bos reed in Berlijn zijn derde achtereenvolgende wereldbekerweekeinde. Omdat hij ook op de 1.500 meter olympische ambities heeft, startte hij eerder deze maand al in Inzell en Heerenveen. Het bezorgde hem een goed gevoel over de schaatsmijl, maar zijn wedstrijden op die middenafstand kostten hem ook kracht en concentratie, zoals gisteren bleek bij de foutieve wissel op de 1.000 meter met de Canadees Jeremy Wotherspoon. Als gevolg van de fout eindigde Bos op de 22ste en laatste plaats.

Leeuwangh was met zijn tweede (zaterdag) en eerste plaats op de 1.000 meter de meest succesvolle rijder uit de SpaarSelect-ploeg van coach Peter Mueller. Ook hij beseft dat bij een keuze tussen 500 en 1.500 meter waarschijnlijk de voorkeur naar de laatste afstand uitgaat. ,,Ik wil ooit graag een olympische gouden medaille'', zei Leeuwangh gisteren. ,,Op de 500 meter red ik dat niet.'' Daarop zijn vooral de Aziaten en Canadezen de voornaamste kanshebbers.

Zowel Bos als Leeuwangh toonde op de 500 meter een stijgende lijn. Ze kropen voorzichtig in de richting van de tijden van olympisch kampioen Hiroyasu Shimizu en gisteren wereldkampioen sprint Wotherspoon.

Voor Erben Wennemars was de tweede dag in Berlijn één grote treurnis. Op de 500 meter trapte hij zichzelf in de enkel, op de 1.000 meter sloeg de punt van de schaats in het ijs. Het was een tegenvaller na de zaterdag, waarop Wennemars op de 500 meter (negende) de beste Nederlander was geweest. Op de kilometer kwam hij met de vijfde plaats tekort om de droom van coach Mueller te verwezenlijken, waarin zijn drie schaatsers het erepodium bemannen.

Bij de vrouwen viel Annamarie Thomas gisteren op. Ze eindigde als vierde op de 1.000 meter. Vorige week treurde ze bij wedstrijden in Heerenveen nog over haar verbroken relatie met Bart Veldkamp, in Berlijn was was Thomas weer volledig op het schaatsen geconcentreerd.

Renate Groenewold heeft dit weekeinde in Haarlem de Kraantje Lek Trofee op haar naam geschreven. Ze mocht van haar coach Gerard Kemkers na twee zware wereldbekerwedstrijden niet voluit gaan en hoefde dat ook niet om de zege veilig te stellen. Groenewold won drie van de vier afstanden met als uitschieters de baanrecords op de 1.500 en 3.000 meter. Groenewold won de trofee ook in 1996. Bij de sprintsters, die in Haarlem voor het eerst een aparte wedstrijd hadden, won Judith Straathof.