BIG BANDS

De Nederlandse big band-scene stelde begin jaren '60 weinig voor. Toen de als arts werkzame ex-trompettist/arrangeur Boy Edgar zich in '61 liet overhalen een groot orkest te gaan leiden was er dan ook niemand die rekende op een lang bestaan. Toch bleef Boy's Big Band tot '71 actief met optredens voor de VARA-radio, concerten met bekende Amerikanen en twee lp's voor het Artone label. Dat Willem Breukers BVHAAST dit materiaal nu heruitbrengt is begrijpelijk. Naast stukken van de leider en Theo Loevendie bevat deze cd namelijk Breukers plaatdebuut 2128, samen met Edgar in elkaar gezet. De ster van het orkest van Boy Edgar (1915-1980) was zonder twijfel de nog altijd actieve saxofonist `Pietje' Noordijk en die is ook het vaakst als solist te horen.

De hele rietsectie van Boy's Big Band functioneerde trouwens goed. Hoe vooral het koper er dankzij de jazz-opleidingen op vooruit is gegaan is te horen op Festival 1999, part 1 van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, live opgenomen in het Amsterdamse BIMhuis. Er wordt op deze cd veel en goed gesoleerd, door Angelo Verploegen, Sean Bergin en Bud Shank o.a., maar de grootste winst vergeleken met de jaren '60 is het speelse gemak waarmee de jonge generatie de collectieve passages speelt. Bij het knallende slotstuk Caravan piept Duke Ellington-fan Boy Edgar ongetwijfeld stomverbaasd boven zijn graf uit: als dit het Nederlandse jazzkoper anno 1999 is, dan wil ik terug.

Dat de tweede cd van dit festival op zich laat wachten, is niet meer dan een ongemak. In de jaren '60 was het verschijnen van één jazz-lp al een reden om langdurig te vlaggen.

Boy's Big Band: Now's the Time!/Finch Eye (BVHAAST 9901).

Jazz Orchestra of the Concertgebouw: Festival 1999, part 1 (VIA 9920932)