Beatrix kritisch over pers

,,De leugen regeert'' in de vaderlandse journalistiek. Dit heeft koningin Beatrix afgelopen zaterdag gezegd tijdens de viering van het veertigjarig jubileum van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren in Amsterdam.

De koningin deed deze uitspraak in een gesprek met enkele journalisten die bijdragen hadden geleverd aan een boekje dat zij eerder die middag in ontvangst had genomen. Volgens Beatrix wordt de Nederlandse journalistiek ontsierd door ,,slordigheden'', ,,spelfouten'', ,,onzorgvuldigheden'' en ,,eenzijdigheid''.

De koningin werd tijdens het gesprek vergezeld door de hoofddirecteur van de Rijksvoorlichtingsdienst, Eef Brouwers. Zij hekelde de ,,popularisering'' in de berichtgeving, een trend die zij weet aan toenemende commercialisering.

Beatrix heeft de indruk dat sommige journalisten niet correct willen berichten, zo zei zij. Desgevraagd beaamde de koningin dat deze ontwikkeling in de vaderlandse pers haar boos maakt: ,,Het raakt mij en het emotioneert mij. En dat merkt u wel.'' Zij voegde daaraan toe dat zij wel in de verleiding wordt gebracht zich actiever te mengen in perscontacten: ,,Maar zo is mijn positie niet.''

P. Broertjes, hoofdredacteur van de Volkskrant, had de koningin even daarvoor in een toespraak gevraagd om ,,iets meer openheid van uw kant''. Daaraan voegde hij toe dat de pers er niet is om de monarchie in stand te houden, maar om erover te berichten en dat verlies aan geloofwaardigheid het grootste gevaar is dat de media bedreigt.

Leugen:pagina 3