Barcelona in problemen na vierde verlies

Barcelona is in de Spaanse voetbalcompetitie bezig aan een dramatische reeks. De ploeg van Louis van Gaal verloor gisteren met 3-2 van Real Mallorca en leed daarmee de vierde nederlaag op rij. Barcelona staat na dertien speelronden op de gedeelde vijfde plaats.

Barça heeft zeven punten minder dan de twee koplopers, Deportivo la Coruña en Celta de Vigo. Aartsrivaal Real Madrid doet het nog slechter. De ploeg verloor gisteren met 1-0 bij Celta en zag de achterstand op de beide lijstaanvoerders groeien tot elf punten.

Twee doelpunten van Patrick Kluivert waren niet genoeg om Barcelona het eerste punt na anderhalve maand te bezorgen. Zeven minuten voor tijd verspeelde invaller Ronald de Boer de bal vlak voor zijn eigen doel en legde broer Frank Mallorca-spits Diego Tristan neer. Tristan benutte zelf de door scheidsrechter Lopez Nieto toegekende strafschop (3-2). De winst van de thuisclub was verdiend. Naast Kluivert en Frank de Boer stonden er nog vier Nederlanders in de basis van Van Gaal: Hesp, Reiziger, Zenden en Cocu.

In de Spaanse kranten zwelt de kritiek op Barcelona aan, dat ook vorig jaar in november een reeks nederlagen leed. `Een tweede zwarte november' kopte El Mundo Deportivo, terwijl El País repte van de `Vierde nederlaag in een rampzalige november'. Het Catalaanse dagblad El Periodico zinspeelde op een vertrouwensbreuk: `Triest Barcelona dieper in de crisis'.

Roy Makaay was met Deportivo la Coruña gisteren succesvoller. De oud-speler van Vitesse maakte in de uitwedstrijd tegen Atlético Madrid de eerste twee doelpunten. Vooral de eerste treffer, een schot in de bovenhoek, was fraai. La Coruña won met 3-1 en de Atletico-aanhang riep om het hoofd van voorzitter Gil y Gil. De tweede koploper, Celta de Vigo, versloeg Real Madrid met 1-0. Clarence Seedorf ontliep een rode kaart nadat hij een tegenstander omver maaide.

Bayern München verloor in de Duitse Bundesliga voor het eerst in 22 jaar de stadsderby tegen 1860 München (0-1). Thomas Riedle maakte vlak voor tijd het winnende doelpunt. Gerald Vanenburg schoot in de eerste helft op de lat voor 1860 München. Bayern bleef desondanks alleen aan de leiding, omdat Hamburger SV ook verloor: 2-1 bij Werder Bremen.

Glasgow Rangers werd in de Schotse competitie op eigen veld verslagen door Dundee (2-1). Trainer Dick Advocaat was na afloop boos op zijn spelers, maar wees tegelijkertijd op het zware programma van zijn ploeg. Celtic bleef op vier punten achterstand van Rangers, omdat er ook werd verloren (3-2 van Motherwell). Bij Celtic staat de positie van manager John Barnes ter discussie.

In Italië is AS Roma de nieuwe koploper. De Romeinen, die zelf wonnen van Udinese (2-0), profiteerden van het gelijkspel tussen Lazio Roma en Juventus (0-0). Roma, Lazio en Juventus hebben alledrie 22 punten uit elf wedstrijden, maar eerstgenoemde club heeft het beste doelsaldo.

Ook Engeland heeft een nieuwe leider. Leeds United won door een doelpunt in blessuretijd met 1-0 van Southampton en heeft nu twee punten voorsprong op Manchester United. De landskkampioen kwam zelf niet in actie, omdat de ploeg morgen in Tokio om de wereldbeker moet spelen tegen het Braziliaanse Palmeiras.

Arsenal staat derde na een 2-1 zege op Derby County. Beide treffers van de ploeg uit Londen kwamen op naam van de Fransman Henry. Liverpool ging met 1-0 onderuit tegen West Ham United door een treffer van Sinclair.