Zusters II

`Herinnert u zich Galina Starovojtova nog?' vroeg de Moscow Times zich deze week af. Het parlementslid dat vorig jaar voor haar deur werd neergemaaid, de vrouw die over de hele wereld de voorpagina's haalde, de martelares van democratie en fatsoen?

Er kwam een speciaal onderzoeksteam van de Federale Veiligheidsdienst, de FSB, onder leiding van de FSB-baas zelf, de huidige premier Vladimir Poetin en onder `persoonlijk' toezicht van president Jeltsin. ,,Ze hebben ons eindeloos dezelfde idiote vragen gesteld'', vertelde Galina's zuster Olga. ,,Ze ondervroegen zelfs Galina's oude schoolvriendinnen, vrouwen die haar de laatste jaren alleen nog van de tv kenden. Ze moesten aantallen kunnen laten zien, zoveel hebben we er al ondervraagd. Maar niemand van die huilende hoogheden – op minister Stepasjin na – heeft ooit nog 's gevraagd of onze ouders bijvoorbeeld geen medicijnen nodig hadden.''

Ondertussen werden sommige FSB-onderzoekers alweer aanklagers. Een vriendin van Galina kreeg te horen: `We gaan deze zaak zo oplossen dat het een graf wordt voor jullie democratische beweging.'

,,Degenen die van haar hielden, houden nog van haar. Degenen die haar haatten, haatten haar nog'', zei Olga dit voorjaar. ,,Dat betekent dat ze nog niet dood is.'' Nu, weer een halfjaar later, heeft het onderzoek nog altijd niets opgeleverd. In St. Petersburg zijn intussen drie nieuwe politieke moorden gepleegd. Haar graf ligt onder de bloemen, maar de herinnering vervaagt snel. Er zijn te veel nieuwe gebeurtenissen.

1998 is al lang geleden, 1991 is hier een andere eeuw.