Zuivel

Warren Larsen, directeur van de New Zealand Dairy Board:

`De New Zealand Dairy Board kan niet vrij opereren in de meest welvarende markten ter wereld, vanwege beperkte toegang, invoerrechten en exportsubsidies. De Dairy Board is verantwoordelijk voor 23 procent van de Nieuw-Zeelandse export. Meer dan negentig procent van de Nieuw-Zeelandse zuivelproductie wordt geëxporteerd. Uitvoer houdt de Nieuw-Zeelandse zuivel in leven.

Onze zuivelindustrie maakt efficiët gebruik van Nieuw-Zeelands hulpbronnen en het natuurlijke milieu van ons land. Terwijl de politieke retoriek praat over vrije handel en open markten, waardoor van plaatselijke voordelen gebruik kan worden gemaakt, is de realiteit voor de landbouw heel anders. Dat geldt vooral in de welvarende ontwikkelde landen van de OESO, waar de zuivelmarkten worden gedomineerd door aanhoudende en aanzienlijke verstoringen die de inkomens van plaatselijke zuivelproducenten beschermen. Als gevolg daarvan betalen de consumenten in die landen prijzen die ver boven de internationale marktprijzen liggen.

Landbouwsubsidies en protectionisme kosten de Nieuw-Zeelandse zuivel jaarlijks honderden miljoenen dollars. Het vooruitzicht van verdere liberalisering in de komende WTO-ronde houdt de beste vooruitzichten in voor de inkomens van de efficiënte en niet-gesubsidieerde Nieuw-Zeelandse zuivelboeren. In het bijzonder is elke verlaging van invoerheffingen en restricties bij de Europese Unie welkom.'