Zaden

Directeur G. van Stralen van Cebeco Seed Group in Vlijmen,zaadveredelaar en handelaar in zaden:

`Wij zouden graag zien dat het Europees moratorium dat nu geldt voor genetisch gemodificeerde producten opgeheven wordt. Daarvoor moeten er een heldere en geharmoniseerde Europese wetgeving komen. De Unie moet duidelijk laten weten welke kant ze op wil.

Feit is wel dat de Amerikanen niet weg komen met de mededeling dat het moratorium op genetisch gemodificeerde producten (GMO`s) een verkapte handelsbarrière is. Dat kan gedeeltelijk kloppen, maar er is natuurlijk meer aan de hand. Wij kijken nu eenmaal met een ander oog naar voedselveiligheid dan de Amerikanen. Amerikaanse GMO's kunnen pas hier in Europa op de markt komen als onomstotelijk bewezen is dat er geen schadelijke gevolgen van zijn. Alleen als ze aan de veligheidsnormen voldoen zijn ze welkom. De Amerikanen zijn zich daar heel goed van bewust. Alles wijst erop dat ook zij inzien dat ze pas vaste voet aan Europese grond kunnen krijgen als de consument overtuigd kan worden van de veiligheid van GMO's. Die wil weten wat ie wel en niet eet.

Uiteindelijk bepaalt de consument natuurlijk of een genetisch gemodificeerd product geaccepteerd wordt of niet. Als blijkt dat genetisch aangepaste producten een voordeel met zich meebrengen zal dat snel gaan. Producten die aangetoond een verlaging van het cholesterolgehalte met zich meebrengen of een extra dosis vitamine A in zich hebben, daar zijn wel kopers voor te vinden.

Bij de WTO-ronde is het zaak duidelijke afspraken te maken. Over een duidelijke geharmoniseerde Europese wetgeving aangaande GMO's bijvoorbeeld. En over duidelijke etikettering op producten, cruciaal voor de keuzevrijheid.

Wereldwijde afspraken over genetisch gemodificeerd voedsel zijn van groot belang voor een bedrijf als Cebeco. Onze zaadstromen gaan over de hele wereld, en het is op zijn zachtst gezegd handig om te weten waar je wel en niet je producten kwijt kunt. Dat kan de meerwaarde van deze WTO-ronde zijn voor ons. Als ze het er überhaupt over eens kunnen worden dát het op de agenda moet komen, want daar zijn ze naar ik heb begrepen nog niet uit.'