Vuistdik dossier vult weekeinde Kamerleden

De Tweede-Kamerleden kregen gisteravond de antwoorden op 2.269 vragen over het belastingplan in de bus. ,,Het wordt lezen de komende dagen.''

,,De antwoorden? Koerier? Ik heb nog niemand gezien hier.'' Francine Giskes (D66) zit net naar het Acht-uur Journaal te kijken en wilde de rest van de avond eigenlijk aan de Sinterklaascadeautjes besteden. De enorme stapel papier die het ministerie van Financiën heeft afgescheiden is nog onderweg naar de Kamerleden, zo blijkt.

Gistermiddag om half zes stond de koeriersdienst met ronkende motor klaar op het Haagse Korte Voorhout. Ieder Kamerlid van de vaste Commissie Financiën zou in de loop van de avond de antwoorden op de 2.269 door hen gestelde vragen over de Belastingherziening 2001 binnen krijgen.

Ook in Amsterdam in huize Vendrik heerst rond elf uur in de avond nog stilte voor de storm. Kees Vendrik (GroenLinks) is net zo gek op belastingen als staatssecretaris Vermeend dat is. Maandag presenteert Vendrik namens zijn fractie de derde fiscale nota over participatie en emancipatie. Die moet ook af dit weekend. Hij verheugt zich dan ook op een weekendje ,,belastingen, belastingen en nog eens belastingen''.

Alhoewel, voor GroenLinks' rekenmeester is het een serieuze zaak, het steekspel met het kabinet. ,,We moeten deze herziening veel te snel afhandelen als het aan het kabinet ligt'', zegt hij.

PvdA-woordvoerder Ferd Crone heeft bij zijn weekendplanning al rekening gehouden met het pak papier van ruim een kilo. Zijn kinderen hebben dit weekend een basketbaltoernooi. Traditiegetrouw zit papa op de tribune, maar deze keer zal hij de prestaties van zijn kinderen alleen achteraf op het scorebord kunnen zien. De vuistdikke nota met antwoorden gaat mee naar de sporthal. Zijn collega Wouter Bos (PvdA), woonachtig in Rotterdam, ,,moet dit weekend naar Feyenoord - PSV'', maar zal de rest van de tijd lezend doorbrengen. ,,Maar belastingen zijn een leuk onderwerp, het spreekt iedereen aan'', aldus Bos.

VVD'er Willibrord van Beek zit in de avond nog in de auto, op weg naar huis. Hij ziet op tegen het weekend. Woensdag staat de eerste procedurevergadering al op de agenda. ,,Het wordt lezen de komende dagen. Het is nu eenmaal geen kost die je van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat tot je kunt nemen'', verzucht hij. Van Beek noemt het ,,buitengewoon knap'' dat de vragen überhaupt op tijd zijn beantwoord. ,,Ik sprak Vermeend nog vanmiddag en die zei ook dat `ie trots was dat ze het af hadden. `Er komt een geweldig stuk naar jullie toe', zei hij.''

Overigens waren de antwoorden op de vragen al vanaf vijf uur 's middags op de Internetsite van het ministerie te vinden. Geen van de Kamerleden heeft van die optie gebruik gemaakt. Blijkbaar is de ,,snelheid waarmee Zalm en Vermeend hun voorstel door de Kamer willen jagen'', zoals enkele fracties het noemen, voor de Kamerleden niet zo cruciaal dat ze de vrije vrijdagavond daar aan willen opofferen. ,,Ach'', relativeert Giskes, ,,Op een heel weekend maken die paar verloren uurtjes ook niets meer uit.''