thermale baden

Een op de tien Nederlanders heeft er tijdens de donkere maanden van het jaar last van: winterdepressie. Ze zijn minder energiek, minder productief en een tikkeltje fatalistisch. De meest voor de hand liggende oplossing: lichttherapie. Maar ook als de diagnose `winterdepressie' niet gesteld wordt, blijkt de behoefte aan licht en warmte in de wintermaanden groot. De thermale baden varen er wel bij.

Thermen vinden hun oorsprong in het Romeinse rijk. In de tijd van keizer Dioclatianus (284-305) boden deze openbare badhuizen ruimte aan zo'n drieduizend personen. De doorsnee thermen telde destijds ten minste een koudwaterbad, een lauwwaterbad, een zweetruimte, een bibliotheek, een sportruimte, een massageruimte, een tuin en diverse winkels en cafés. De baden werden in die tijd nog verwarmd door vuur, dat door slaven gestookt werd. Dezelfde slaven fungeerden als masseur en schoonmaker.

In de veel geroemde thermen in het Drentse plaatsje Peize zijn de stokende slaven van weleer vervangen door ultramoderne verwarmingsinstallaties en goed betaalde professionals. Maar het aanbod zal weinig verschillen van dat van de keizerlijke badhuizen: een lauwwarm binnen- en buitenbad, een Turks stoombad, een dompelbad, een voetenbad, een modderbad, een algenbad, diverse sauna's, whirlpools, masseurs, een restaurant, een tuin en een relaxruimte met open haard, leren fauteuils en leesmappen. Wie een hele dag in de thermen van Peize vertoeft betaalt minimaal 34,50 gulden. Voor dat bedrag krijgt de bezoeker onbeperkte toegang tot de sauna's en (stoom)baden. Voor een massage telt hij enkele tientallen guldens extra neer (afhankelijk van de duur). Een modderbad van 45 minuten kost 65 gulden, een heilzaam algenbad 55 gulden.

In Zevenhuizen, zo'n vijftien kilometer verderop, ligt Sauna- en Beautycentrum De Waterlelie. Aan de achterzijde van het complex bevindt zich een schitterende tuin, inclusief vijver en waterval. Het is er goed toeven na een massage of saunabezoek. De Waterlelie beschikt als een van de weinige Nederlandse thermen over een `neveltuin', een lustoord met pergola's waar het continu motregent. De toegangsprijs – dus inclusief neveltuin, baden en sauna's – bedraagt 32,50 gulden. Het centrum kent ook een aantal arrangementen. Het meest uitgebreide en tevens duurste (299 gulden) is het arrangement Nymphaea Purpurea, oftewel: Paarse Waterlelie. Op het programma staan een massage van drie kwartier, een schoonheidsbehandeling, een zonnebankbezoek, een 3-gangendiner en een 'algenpakking', een verkwikkend procédé waarbij de klant eerst wordt ingesmeerd met een algensubstantie en vervolgens in folie wordt gewikkeld.

Het hedendaagse topsegment van de Nederlandse thermen beschikt over ten minste een zwembad, dompelbad, stoombad, sauna en whirlpool. Toch heeft iedere thermen in die categorie zo z'n eigen specialiteiten. Centre du Lac in Pijnacker introduceerde enige tijd geleden het laconium: infraroodcabines die 'het zelf herstellend vermogen van het lichaam vergroten'. De infraroodstralers werken volgens hetzelfde principe als de houtskoolvuurtjes in Romeinse badhuizen: de huidtemperatuur loopt op, de bloedvaatjes gaan wijd open, de inwendige lichaamstemperatuur neemt toe. Thermen Palestra in Braamt zweert bij zijn – eveneens op Romeinse leest geschoeide – tecaldarium: een speciale ruimte waar de warmte dwars door de betegelde vloeren, wanden, zit- en ligbanken wordt 'gestraald'. Het tecaldarium heeft een hogere luchtvochtigheid en een wat lagere temperatuur dan de doorsnee sauna. Alleen de doorwinterde saunabezoeker zal het verschil merken.

In Thermen Barendrecht kan de vermoeide bezoeker een tukje doen in de Stilte kamer, of zijn lichaam opfrissen in het Kruiden bad. Als alternatief voor het koude dompelbad kwam Thermen Vitalizee in Scheveningen enige jaren geleden met de Sneeuw cabine, een grote koelruimte waar durfals bij een temperatuur van minus vier graden Celsius sneeuw op hun lichaam smeren. Thermen Van Egmond in Haarlem beschikt over een minibioscoop waar bezoekers na afloop van hun massage in comfortabele Chesterfield stoelen zijgen voor een voetbalwedstrijd of film. ,,Een must voor echtparen waar sport een splijtzwam is'', aldus een medewerker. ,,Zij verdwijnt richting stoombad, hij schakelt over op Ajax-Fijenoord. Na afloop eten ze gezamenlijk in ons restaurant.''

Wie kosten wil besparen gaat niet van huis zonder handdoek of badjas. De betere thermen rekent minimaal 5 gulden voor een handdoek en 7,50 gulden voor een badjas (bruikleen). Een aantal thermen houdt zowel dag- als avondtarieven aan. Wie Sauna- en Beautycentrum Peize voor 18.00 uur verlaat betaalt 24,50 gulden in plaats van 34,50.

Ook voordelig is het zwerfboekje van de Thermen & Beauty Group Nederland: 150 gulden voor een eenmalig bezoek aan negen top-termen in alle hoeken van het land. Een aardig Sinterklaas cadeau voor de overwerkte ouder, vriend of partner.