Speciaal logo Euro 2000 voor stad Rotterdam

De hoofdsponsors van het voetbaltoernooi Euro 2000 zullen bij activiteiten in finalestad Rotterdam niet het officiële logo van het toernooi gebruiken maar een afgeleide versie, waarin ook de naam Rotterdam voorkomt.

Rotterdam mag dit composite logo gebruiken voor promotie in binnen- en buitenland. Niet-officiële sponsors daarentegen mogen geen logo gebruiken dat verwijst naar Euro 2000.

Dat staat in het voorlopige contract dat het projectbureau EK2000 van de gemeente Rotterdam is overeengekomen met ISL. Volgende week zal B en W de overeenkomst bespreken. Met een akkoord zou Rotterdam de eerste van de vier Nederlandse speelsteden zijn die een contract met ISL tekenen. In België heeft alleen Charleroi getekend. De overeenkomst regelt de rechten van sponsors die ieder zo'n twintig miljoen gulden hebben betaald om hun naam aan Euro 2000 te mogen verbinden.

Er bestaat al maandenlang onenigheid over de exclusiviteit van de rechten van de hoofdsponsors van Euro 2000 tussen ISL en de speelsteden Brussel, Brugge, Charleroi, Luik, Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Arnhem. Het Zwitserse ISL heeft voor tweehonderd miljoen gulden de sponsorrechten voor het toernooi van de UEFA gekocht.

Rotterdam acht zich als partner van de organisatie verplicht de hoofdsponsors van het toernooi ter wille te zijn. ,,Als een bedrijf twintig miljoen gulden neertelt voor de rechten, moet daar iets tegenover staan'', zegt Wim Noordzij, projectleider van het gemeentelijke bureau EK 2000.

In Rotterdam zullen op verzoek van ISL in een cirkel van honderd meter rondom het stadion van Feyenoord geen evenementen van niet-officiële sponsors worden toegestaan. De officiële sponsors van Euro 2000 mogen op hun beurt rondom het stadion alleen laagdrempelige activiteiten voor supporters ondernemen.

Rotterdam heeft ISL duidelijk gemaakt dat de gemeente geen activiteiten kan verbieden omdat die worden gehouden door concurrerende merken van de hoofdsponsors. ,,Dat zou indruisen tegen de wetten'', zegt Noordzij. Het weigeren van een vergunning kan alleen als openbare orde en veiligheid gevaar lopen.

De gemeente Rotterdam steekt vier miljoen gulden in de organisatie van Euro 2000. De opdracht aan het projectbureau was om die investering verdubbeld terug te verdienen. Volgens Noordzij zal dat bedrag van acht miljoen gulden zeker gehaald worden. ,,De economische spin-off is enorm.''