Rusland verkoopt failliet oliebedrijf

Ondanks fel verzet van de Brits-Amerikaanse oliegigant BP Amoco heeft Rusland gisteren de veiling van een groot productiebedrijf voor ruwe olie dat eerder bankroet was verklaard, doorgezet.

BP Amoco had twee jaar geleden een belang van 10 procent in het oliebedrijf Sidanco gekocht voor 571 miljoen dollar (1,2 miljard gulden). Het dochterbedrijf Chernogorneft ging failliet in de periode van zeer lage olieprijzen. BP Amoco wilde dit bedrijf redden en bood aan de schulden over te nemen. Toen de regering voorstelde Chernogorneft te veilen dreigde BP Amoco zich geheel uit Rusland terug te trekken. Toch ging de veiling door. De Siberische concurrent Tyumen Oil kocht Chernogorneft voor 178 miljoen dollar . Volgens BP Amoco lukte dat Tuymen Oil alleen door manipulatie van het veilingproces. (AP)