Ruiters lanceren Talentenplan

,,Toen ik een jongen was van amper 15 jaar wist ik zelf niet dat ik goed kon paardrijden. Gelukkig waren er mensen in Asten die dat zagen. Zij gaven mij goede tips, waardoor ik van links naar rechts zwalkend toch naar voren ging'', zegt springruiter Piet Raymakers. Samen met dressuuramazone Anky van Grunsven vormt hij het `trekpaardenkoppel' van het gisteren in Maastricht gelanceerde Rabobank Talentenplan.

Het Talentenplan is bedoeld voor de ruiters die wel over talent beschikken. maar niet over steun. ,,Ik ben er van overtuigd dat er een enorme stimulans van uitgaat wanneer je jonge talenten in contact brengt met topruiters. Niet alleen mentaal, maar ook in technisch opzicht. Wij kunnen vaak de juiste tips geven waardoor ze weer net even verder komen'', weet Van Grunsven.

Ze vindt dat ook hun instructeurs moeten meekomen. ,,Die kunnen dan ook worden bijgeschoold. We gaan de talenten een jaar intensief begeleiden. In dat jaar moeten ze zoveel progressie hebben geboekt dat het ook in de regio waar de ruiters vandaan komen opvalt. Vervolgens moeten er dan mensen zijn die goede paarden ter beschikking stellen aan deze ruiters. Hans Horn die in de begeleidingscommissie zit, heeft al toegezegd na een jaar zo'n ruiter in dienst te willen nemen.''

Niet alleen jeugd maar ook ruiters van midden twintig komen in aanmerking. Veel ruiters die met medailles terugkeerden van de Europese juniorenkampioenschappen, vielen na de overstap naar de senioren in een diep gat. Juist dan is begeleiding geboden.

,,Heel nadrukkelijk wordt gekeken naar de talenten van de ruiter. Dat wordt losgekoppeld van de kwaliteiten van het paard'', verklaart projectmanager Bert van Wanrooij van Rabo. ,,Iedereen die paard rijdt moet de kans krijgen van deze opzet te profiteren. Maar het is zeker niet zo dat we paarden voor talenten gaan aankopen. Het gaat ons louter en alleen om om de kennis te vergroten, vandaar ook dat nauw wordt samengewerkt met het Hippisch Opleidingscentrum te Deurne. Dat topruiters het belang van een goede scholing van de talenten onderschrijven is het meest verrassende, want naast Anky en Piet hebben ook Bert Romp en Wout Jan van der Schans al toegezegd mee te doen. Ook de gehele A-dressuur-equipe gaat helpen.''

De sponsor, die ruim 4 miljoen gulden per jaar in de paardensport investeert, heeft dit plan buiten de hippische sportbonden om opgezet. Reden is de enorme verdeeldheid tussen de bonden die midden in herstructureringsfase verkeren. Hetgeen uiteindelijk moet leiden tot één hippische organisatie.