Rotterdamse buurt door politie afgesloten

Bij een grootscheepse politieactie is gisteravond de Rotterdamse Millinxbuurt hermetisch afgesloten. Iedereen die tussen acht uur en half elf de wijk in wilde, werd gefouilleerd op het bezit van wapens.

De ruim 150 politiemensen die aan de actie deelnamen, verrichtten 31 arrestaties. In totaal nam de politie vijf vuurwapens in beslag en twaalf slag- of steekwapens.

Volgens een politiewoordvoerder vond de actie plaats op verzoek van minister Peper van Binnenlandse Zaken. Het zou gaan om een proefproject in het kader van de wet wapens en munitie. ,,We kijken hoever we kunnen gaan'', aldus de woordvoerder van de Rotterdamse politie.

De actie is gehouden in overleg met de officier van justitie in Rotterdam. De politie en het ministerie menen dat de actie binnen de grenzen van de wet wapens en munitie valt. Mocht de rechter eventueel anders beslissen dan zal het ministerie van Binnenlandse Zaken bekijken of het mogelijk is de wet te verruimen.

De Rotterdamse Millinxbuurt is een beruchte probleemwijk. ,,Een drugs-eldorado, en een wijk waar veel problemen met wapens zijn'', aldus de woordvoerder van de politie. ,,Tussen 1995 en oktober van dit jaar hebben we hier te maken gehad met 424 geweldsdelicten. Daarbij werden 38 vuurwapens in beslag genomen.''

De politie gaat in de wijk ook woningen van mensen binnen, als daar redenen voor zijn. (ANP)