Reservaat voor dolfijn en walvis

Een ongeveer 84.000 km² groot gebied tussen de Franse en Italiaanse Middellandse-Zeekust is uitgeroepen tot walvis- en dolfijnenreservaat. Frankrijk, Monaco en Italië hebben gisteren een akkoord ondertekend dat hen verplicht de vervuiling in het gebied, waar dertien verschillende walvisachtigen voorkomen, te beperken en gezamenlijke onderzoeksprogramma's op te zetten. Het Wereldnatuurfonds, dat jaren voor het reservaat heeft gestreden, is blij met het akkoord, maar vindt dat de landen meer zouden moeten doen. Ze willen dat ook de visvangst, vooral die met sleepnetten, wordt aangepakt. Dit is het eerste reservaat op het noordelijk halfrond, er zijn er al twee op het zuidelijk halfrond. Veel bescherming bieden die echter niet. Japan en Noorwegen, die de walvisvangst nog steeds voortzetten, trekken zich weinig aan van de status van de gebieden.