Record op Nasdaq, Dow lager

De vraag naar technologiefondsen heeft de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq gisteren naar recordhoogte gestuwd. De Nasdaq steeg met 27 punten tot 3447,82 punten. De Dow-Jonesindex van de beurs in New York daalde daarentegen met 19 punten tot een totaal van 10.988,91 punten.

De beurzen in de Verenigde Staten, die donderdag gesloten waren wegens de viering van Thanksgiving, waren gisteren maar een halve dag open, zodat de omzetten beperkt bleven.

Onder de grootste technologiefondsen waren het telecomproducent Lucent en chipproducent Micron Technology die sterk in waarde stegen.

Toch trokken de veel kleinere bedrijfjes de Nasdaq het meest omhoog. Zo steeg bijvoorbeeld de koers van Red Hat, dat het besturingssysteem Linux verspreidt, met ruim 26 procent nadat analisten zich lovend over het bedrijf hadden uitgelaten. Ook de aandelen van (internet)-winkels als Amazon, eToys en Toys R Us maakten een koerssprong.

Binnen de grote fondsen op Wall Street trok telecombedrijf AT&T de meeste aandacht. De koers steeg met 8 procent na aanhoudende geruchten dat het bedrijf vele miljarden guldens verwacht binnen te halen door een afsplitsing en beursgang van de mobiele telefonie.

De koers van de euro stond verder onder druk en bereikte tijdens de handel zelfs een niveau van onder de 1,01 dollar. Aan het einde van de avond was de koers weer gestegen tot 1,0165 dollar.