Presidentiële taken Tudjman in handen parlementsvoorzitter

Het Constitutionele Hof in Zagreb heeft gisteren bepaald dat de Kroatische president Franjo Tudjman tijdelijk niet in staat is zijn functie uit te oefenen. De presidentiële bevoegdheden zijn met onmiddellijke ingang in handen gekomen van de voorzitter van het parlement, de 69-jarige Vlatko Pavletic.

De 77-jarige Tudjman werd begin deze maand in het ziekenhuis opgenomen. Hij zou kanker hebben. Artsen noemen zijn gezondheidstoestand ,,ernstig''. Meer wordt daarover naar buiten toe niet meegedeeld. De Kroatische media gaan ervan uit dat hij in coma verkeert en aan een beademingsapparaat ligt; volgens sommige media is Tudjman klinisch dood.

Met zijn uitspraak bekrachtigt het Constitutionele Hof de grondwetswijziging waartoe het Kroatische parlement eerder deze week besloot gezien de ernstige ziekte van Tudjman. Door die wijziging is een tijdelijke overdracht van de presidentiële bevoegdheden aan de voorzitter van het parlement mogelijk geworden. Tot nu toe kon dat alleen maar bij de dood, het aftreden en een permanent onvermogen van de president.

De voorzitter van het Hof zei gisteren dat parlementsvoorzitter Pavletic de taken van de president voorlopig voor een periode van zestig dagen zal overnemen, en dat die periode daarna voor onbepaalde tijd kan worden verlengd. Pavletic mag zich overigens officieel geen (waarnemend) president noemen.

De nu getroffen voorziening was nodig om een constitutionele crisis te voorkomen. Vandaag loopt de termijn van het huidige parlement af, hetgeen betekent dat volgens de grondwet uiterlijk 27 januari verkiezingen moeten worden gehouden. Aanvankelijk zouden de Kroaten op 22 december naar de stembus gaan, maar omdat het desbetreffende decreet eerder deze week niet door Tudjman kon worden getekend, moest daarvan worden afgezien.

De regerende Kroatische Democratische Unie (HDZ) heeft gisteren voorgesteld de verkiezingen nu op 3 januari te houden. Een eerder voorstel om de stembusgang in de kerstvakantie te houden, stuitte op grote weerstand bij de katholieke kerk. De oppositie wil liever een datum later in januari, omdat er dan na de feestdagen meer tijd is om campagne te voeren. (Reuters, AP)